Назад

Фандъкова: Ще има нов стадион на ЦСКА

28.08.2019 г., с. 28

 

Фандъкова: Ще има нов стадион на ЦСКА

Строят 5 спортни зали, първата ще е за баскетбол в „Слатина"

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

„Върви една манипулация, че причината да не се реновира стадион „Българска армия" съм аз. Няма такова нещо! Няма никаква пречка стадионът на ЦСКА да се реновира или да се изгради нов в рамките на чашката на сегашното съоръжение." и Така столичният кмет Йорданка Фандъкова категорично отрече вчера спекулациите, че не е съгласна ЦСКА да има нова арена в Борисовата градина по време на представяне на програмата за 2020 г. на фондация „София - европейска столица на спорта".

„Завършва проектирането на 6 спортни зали в училищни дворове. Подготвяме и терени за изграждане на още 5 спортни зали в партньорство със спортни федерации. Ще предоставим общински терени, а те ще инвестират в изграждането на залите, които ще се ползват и от живеещите в съответния район. Първата зала ще е за баскетбол в район „Слатина". Другите ще са в районите „Люлин", „Лозенец", „Подуяне" и „Илинден"", каза Фандъкова и отчете, че за 10 г. общината е изградила 20 физкултурни салона и спортни зали. Догодина последното от десетте училища без физкултурен салон, които тя заварила, когато станала кмет, щяло също да има зала за спорт. Построени са и 78 физкултурни салона и 15 басейна в детски градини. Изградени са 60 стрийт фитнеса и 30 игрища за спорт на открито. В Северния парк пък ще има скейт площадка.

За 4 г., откакто е създадена фондацията, са проведени над 600 спортни събития. Само това лято в едно от тях са се включили 1400 деца.

„Това показва големия интерес и нуждата да продължаваме да осигуряваме условия за спорт.

Много важна моя задача е децата да могат да спортуват от малки, още от детската градина. Аз самата спортувам от дете, бях състезателка по баскетбол. И знам, че спортът освен здраве учи и на спортен дух и умения за работа в екип. Затова наш приоритет е да дадем повече възможности за спорт на софиянци", каза Фандъкова.

Приемането на наредбата за отдаване под наем на спортни обекти още през септември пък посочи като друг приоритет шефът на СОС Елен Герджиков.

Близо 100 спортни събития за 2020 г. подготвя фондацията, като 23 от тях ще са в планината Витоша, обясни общинският съветник от ГЕРБ и организационен секретар на „София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев.