Назад

Фандъкова предлага еднократна помощ за пострадалите от пожара в Бухово

06.09.2019 г., с. 7

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на Общинския съвет да гласува средства за еднократна помощ на семействата в Бухово. Тя посети мястото на инцидента вчера.

Над 50 семейства са евакуирани и без дом, след като огънят унищожава покъщината и апартаментите в жилищната кооперация.

„Веднага след като беше погасен пожарът, екипите на Столична община започнаха работа по почистване и правим организация да започнат огледите", каза Фандъкова. По думите й е от изключителна важност службите да свършат работата си и да установят причините за пожара.

„Това, с което ние спешно можем да помогнем на хората, на първо място е да настаним семействата, които нямат къде да живеят, заяви Йорданка Фандъкова. Тя добави, че покъщнината на хората е изгоряла, покривът също, а апартаментите на последния етаж са силно пострадали.

Веднага след обявяването на новината за опустошителния пожар, обхванал жилищен блок в Бухово, при който без покрив останаха около 200 души, Агенцията за социално подпомагане (АСП) се самосезира и предприе необходимите мерки и действия в подкрепа на пострадалите от пожара хора, съобщиха от агенцията. Екип на Дирекция „Социално подпомагане" - Оборище, начело с директора Иван Иванов е бил на мястото на бедствието. Социалните работници помагат на хората да подадат заявления за отпускане на еднократна помощ в размер на 375 лв.

АСП обработва експресно приетите заявления и ще изплати помощта на хората в близките дни. Помощта се отпуска за посрещане на първоначални, жизнено важни нужди. До момента са приети 31 молби от хора и семейства за отпускането й. Екипът на дирекцията Оборище ще бъде на място, в подкрепа на пострадалите хора през целия ден.

Пожарът е обхванал около 450 кв.м. Сигналът е получен малко преди 14 часа на дежурния телефон в оперативния център на столичната пожарна. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени пет пожарни, един аварийно-спасителен и един медицински екип. Огънят е обхванал и покрива на кооперацията.