Назад

Дават 210 млн. лв. за нови градини и училища до 2022 г.

19.11.2019 г., с. 8

Дават 210 млн. лв. за нови градини и училища до 2022 г.

Заделят 10 млн. лв. за университетите, за да подготвят по-добри учители

Анелия Перчева
По 70 милиона лева на година ще дава държавата за строеж на нови училища и детски градини до 2022 г. Това прави 210 млн. лв. в нови сгради.

Най-голям е недостигът на детски градини и училища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливенския регион. Там ще бъдат насочени най-много средства.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където присъства на конференция на тема „Компетентностно базирано образование и педагогиката на XXI век“.

За първи път в бюджета на образователното министерство са планирани и 10 млн. лева за национални програми в системата на висшите училища, каза още министърът. Целта е университетите да променят учебните си планове така, че да подготвят по-квалифицирани кадри, особено в педагогическите направления. Според министъра съвременният преподавател трябва да е по-малко лектор и повече вдъхновител.

„Затова и на директорите непрекъснато повтаряме да стимулират креативните специалисти. Министерството учреди награда за такива педагози на училищно, областно и национално ниво, но все пак не може да обхванем всички“, посочи Вълчев. Той добави, че за да се привлекат отличници от средното образование да следват в педагогически и инженерни специалности, ще им се дават допълнителни стипендии.