Назад

Данък МПС скача в София

31.12.2019 г., стр. 4

Общинската такса при покупка на имот и местният данък МПС ще бъдат увеличени през 2020 г. Това реши Столичният общински съвет вчера.

Дължимата такса при възмездно придобиване на имущество досега беше 2,5% от стойността му. Догодина тя скача на 3%.

Данъкът за автомобилите пък се увеличава с различни проценти в зависимост от екологичния стандарт и мощността. Идеята на това увеличение е собствениците на возила, които излъчват повече вредни газове в атмосферата, да плащат повече. Средно скокът ще е между 7 и 40 лева за колите с нисък екологичен клас -Евро 1 и 2, или 0. Без промяна ще останат налозите за колите до 100 к.с, които са 47% от всички автомобили в столицата и за тези с Евро 5 и 6. За автомобилите с Евро 3 и 4 повишението ще е 17 лв. За мощните автомобили над 100 к.с. увеличението ще е от 3 до 10 лева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова защити предложението за вдигане на двата местни налога, от една страна, с мерките за подобряване качеството на въздуха в столицата, от друга, с ограничаване на прекомерното строителство и от трета - с необходимостта от средства за благоустрояване на кварталите. Допълнителните 20 млн. лева, които ще влязат в общинската хазна, ще се използват точно за ремонти в кварталите. „Ясно е разпределението на тези средства -10 млн. лева към районните кметове, за да изпълнят своите програми, а другите 10 млн. - пак за ремонт на основни улици в кварталите", заяви фандъкова.

"През последните 10 г. не позволих вдигане на данъците в София. За този период увеличихме собствените приходи с над 250 млн. лв. чрез по-добра събираемост и привлякохме над 4 млрд. лв. европейски средства. Сега предлагам промени в два данъка с две конкретни цели - по-чист въздух и повече инвестиции в кварталите. В момента данъците за колите в София са най-ниските в страната", посочи Фандъкова.