Назад

Чапа пред Телеграф: До няколко дни слагаме бастунчето на Славейков

19.11.2019 г., с. 9

 

Чапа пред Телеграф:

До няколко дни слагаме бастунчето на Славейков

С крадците и простаците няма оправия, казва творецът

 

Виктория Пенкова

„До няколко дни ще сложим бастунчето на Пенчо Славейков, ще го заварим здраво. Ще изглежда бронзово, но от какъв материал ще е, си е моя работа. Целта е да не го крадат.“

Това заяви вчера пред „Телеграф“ скулпторът Георги Чапкънов. За наглата кражба на бастунчето от статуята на площад „Славейков“ в столицата се разбра на 2 ноември от потребители във Фейсбук. Сигналът беше подаден официално миналата седмица от Столична община, а полицията започна да издирва вандала и да проследява камерите в района.

Ядосан

Писна ми - ако искат да крадат, ще крадат бронза, а не желязото, но после ще разберат каква е хавата, ядосано коментира Чапа. Той категорично отказа да се обърне с каквито и да било думи към крадеца, тъй като „с крадците и простащина-та няма оправия и спасение“. Скулпторът сподели още, че след вандалския акт имало хора, които реагирали зле срещу него, все едно той е откраднал бастунчето, което го разочаровало. Въпреки това не спира работа и до няколко дни ще възстанови уникалната скулптура.

Издирване

Все още продължава издирването на вандала, като до момента не е ясно на коя дата е станало посегателството. Това е поредният удар срещу монумент на Чапа.

Малко преди Коледа преди две години скитникът от Козлодуй Александър Иванов открадна „Аполон Медикус“ край минералните чешми в столицата. 37-годиш-ният мъж успя да опоска и 9 бронзови чучура. Кражбата беше заснета от камери в района, които обаче бяха с много лошо качество. Въпреки това за около седмица полицаите успяха да хванат крадеца. Той призна за посегателството, като допълни, че веднага е продал чучурите за скрап. За щастие „Аполон Медикус“ беше открит в съседен двор и върнат на място. На Чапа обаче му отне около 8 месеца да го възстанови.