Назад

Цял нов квартал се роди край метрото на булевард „Монтевидео"

17.09.2019 г., стр. IX

ХРИСТО НИКОЛОВ

Третата линия е пример за масовизиране на жилищното строителство

Най-големият пазар на жилищни, търговски и бизнес площи у нас е в столицата. Сградите, които са близо до станция на метрото, се радват на най-голямо търсене, имат голям потенциал за растеж на цените и са сигурно вложение. брокери на недвижими имоти. Но при строителството на третата линия, която свърза „Овча купел" с „Хаджи Димитър" през центъра на столицата, за първи път брокерите наблюдаваха и истински бум на строителството на нови жилищни и търговски проекти близо до трасето.

Още през 2015 г., „Главболгарстрой" получи разрешително за строеж на 19-етажна жилищна сграда с търговски помещения и детска площадка по протежението на булевард „Монтевидео" върху свободен пустеещ терен на бившата АОНСУ. Днес това е емблематичната сграда G-Tower, но докато бъде напълно завършена, околните пространства също се изпълниха със строителна техника, като в повечето случаи става въпрос също за смесени проекти. Така разширеният бул. „Монтевидео" се оказа добър пример за партньорство между община и предприемачи, който позволи тук да се направи нов жилищен квартал.

Друг подобен терен, в който кипи усилено строителство, и е в близост до бъдещата метростан-ция 14, точно на пресечката на булевард „Цар Борис Трети" и улица „Житница". В района се изграждат четири големи сгради със смесено предназначение -за жилищни и търговски нужди.

Трудно е да се каже дали и с колко напредването на третата метролиния повишава цените на имотите в тези райони, защото най-често те няма с какво да се сравнят. Новото строителство по принцип е по-скъпо от съществуващото. Но в имотните сайтове забележимо се увеличават обявите, на които още в първото изречение се посочва „в близост до метро", което е показателно, че такива жилища се търсят много повече. Следователно при равни други условия би трябвало да са и по-скъпи.

Другият край на трета метролиния - откъм квартал „Хаджи Димитър", също се превърна в строителна площадка, въпреки че дотам метрото ще стигне на следващ етап. В района преобладават офис строежите, но в свободните пространства между блоковете и между отделните квартали все по-често изникват и жилищни кооперации.

 

∙ 1979 г. - започва строежът на метрото

∙ 19 г. отнема строителството на първите 5 станции

∙ На 28 януари 1998 г. потегля първото влакче по трасе, дълго 6,4 км

∙ 24 години са нужни за първите 10 км от метромрежата

∙ 380 метра на година е скоростта на строителството в периода 1979-2003 г.

∙ 3,1 километра годишно е скоростта на строителството в периода 2008-2018 г.

∙ 350 000 души дневно пътуват с него

∙ През 2020 г. метрото ще е дълго 52 км и ще има 47 станции