Назад

Борисов:"ГЕРБ спечели честно изборите, аз мога да поискам нулиране на президентските"

12.11.2019 г., стр. 4

Манолова внесе жалба за касиране на вота в София

Загубилият кметската битка в София кандидат за поста Мая Манолова подаде заедно с представители на инициативния й комитет жалбата с искане за касиране на вота до Общинската избирателна комисия.

„Внасяме жалба за касиране на изборите в София. Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес“, заяви в понеделник подкрепената от БСП на изборите Манолова, която отстъпи на балотажа на досегашния градоначалник Йорданка Фандъкова, чиято кандидатура бе издигната от ГЕРБ и СДС.

Още в нощта на вота екипът на Манолова обяви, че разполага с доказателства за нарушения на изборните правила. По думите на бившия омбудсман те могат да бъдат класирани в четири групи -нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения, свързани с изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и броенето им, както и нарушения на организацията на изборния процес. Манолова обяви също така, че стартира и петиция, с която да оспори резултата от вота и да поиска законодателни промени, като целта била въвеждане на машинно гласуване.

„Щом Мая Манолова иска касиране на изборите, аз тогава искам на президентските, но мандатът на Радев почти изтече“, коментира по-късно през деня премиерът Бойко Борисов, докато инспектираше строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Той бе категоричен, че ГЕРБ са спечелили честно местните избори.