Назад

Аудиовизуално шоу на площад „Княз Александър I" тази вечер

17.09.2019 г., с. 15

 

Аудиовизуално шоу на площад „Княз Александър I" тази вечер

София празнува със „140 удара в минута“

Отбелязваме 140-та годишнина от обявяването на града за столица на България с редица културни събития

Вход свободен в музеи,  парка Врана  и зоопарка

 

С аудиовизуално представление, създадено специално за днешния празник на града, ще отбележим 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България. То ще започне в 20:30 часа на площад „Княз Александър I" и ще бъде отворено за всички граждани и гости на града.

Музика на живо, модерно звучене, VJ шоу и 3D мапинг ни очакват в празничния спектакъл „София градски вибрации - 140 удара в минута". Шоуто ще представи образи от звуци и картини,сътворени от популярни млади творци от различни жанрове и стилове, които изграждат пулса на града до кулминацията от 140 удара в минута.

На сцената пред Националната художествена галерия ще се качат Деси Андонова, Ина Кънчева и Космическите гласове от България. Музиката за деня на София е създадена от Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а сред изпълнителите, които ще вземат участие в шоуто са цигуларката Бояна Желязкова, тромпетистът Нейко Бодуров и перкусионистът Петър Йорданов - Бъни.

Визията и 3D мапингът на „София градски вибрации -140 удара в минута" са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив - автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България. Сценарист на дикторския текст е Йоанна Елм, а гласът зад кадър е на младия актьор Мартин Димитров. Визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова.

Събитието се организира от Столична община и фондация „Културни перспективи" в партньорство с Министерство на образованието и науката в рамките на Международния конкурс за млади учени EUCYS 2019.

Проектът е част от КУЛТУРАМА - фестивал на фондация „Културни перспективи".

На днешния ден празнични концерти ще има и на други места в София. За поредна година на 17 септември от 17:00 ч. в парка „Заимов" район „Оборище" и ОКИ Дом на културата „Средец" организират Празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

От 18.00 часа пък на открита сцена в градинката „Майчин дом" (на бул. „Христо Ботев") район „Сердика" на Столична община организира празничен концерт.

В същия час в парк „Езерото" ще започне тържествен концерт с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи", танцов състав „Алгара", представителен мажоретен състав „Светла" и младата народна певица Валентина Шерденкова.

За Деня на София с вход безплатен ще работят общинските музеи, галерии, зоопарка и парк „Врана". В тях можете да се запознаете с богатото културно-историческо наследство на града, подготвена е и програма за празника на София.

От 13:00 ч. в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза" No 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика". На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.