Назад

9200 евро на човек са чуждите инвестиции

17.09.2019 г., стр. VI-VI

Столицата зае 94-о място сред 500 града в индекса Smart Cities

ДАРИНКА ИЛИЕВА

София е привлякла повече от половината чуждестранни инвестиции в България. Те са 12,2 млрд. евро, или 9200 евро на човек, което е 3 пъти повече от средното за страната.

Данните са от края на 2017 г., за която е излязла последната официална статистика. Голяма част от инвестициите са насочени към сектори с висока добавена стойност. Затова столицата насърчава развойни проекти в сферата на биотехнологиите, креативните индустрии, производството и технологиите за устойчиво градско развитие.

Според последната класация на FDi Intelligence „Глобалните градове на бъдещето"

София се нарежда на четвърто място по ефективност на разходите и на 9-о по отношение на благо-приятност на бизнес средата сред големите глобални градове.

Столицата е усвоила близо 1/3 от разпределените фондове по оперативните програми или средно по 2700 лв. на човек. Към средата на 2018 г. изплатените по европроекти средства за двата програмни периода са 3,613 млрд. лв., става ясно от бизнес справочника за тази година на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Средната заплата в София продължава да надвишава средното заплащане за страната с близо 34%, като доближава средните европейски нива.

В столицата са 23 от общо 51 университета, а в града има над 100 000 студенти

По-голямата част от трудоспособните софиянци - 51%, имат висше образование. Броят на висшистите се е увеличил значително спрямо 2011 г., когато е бил 40%.

Очаква се тази тенденция да продължи, не само защото София е градът с най-голям брой студенти в България, но и защото е притегателен център за възпитаници на университети от други градове в страната и чужбина. Според допитване, проведено сред населението между 19 и 34 г., близо 1/3 от софиянци владеят повече от един чужд език на средно или по-високо ниво

Най-често срещаните комбинации са английски и руски, следвани от английски и немски.

От 2003 до 2017 г. работната сила се е увеличила с 26%, или общо 147 100 души. София се нарежда на 28-о място от общо 283 европейски региона, включени в Индекса за работни позиции, изискващи интелектуална дейност, за 2018 г., с 89,6 заети в сферата на знанието на всеки 1000 лица.

Столицата все повече се възприема като алтернатива на лидера Братислава, която има най-висока концентрация на работни позиции на знанието в Европа.

По данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции средната брутна годишна работна заплата в София за 2017 г. достига 17 199 лв., или 8 793, 71 евро.

София произвежда 40% от брутния вътрешен продукт на България, или 40,13 млрд. лв., и 1/3 от износа на държавата.

14% от износа са продукт на ИТ сектора

В последните години, икономиката на София се развива с темпове, по-бързи от средните за ЕС. Това се дължи предимно на високия износ и увеличеното крайно потребление. От 2000 г. до 2017 г. инвестициите в София с натрупване са 12,2 млрд. евро, или 50% от преките чужди инвестиции в

България.

София заема 94-о място сред най-умните и подготвени за бъдещето градове в индекса Smart Cities 2018. Той включва 500 града и оценява степента на внедряване на технологии за интелигентни градски решения - системи, следящи нивата на замърсяване, трафика, употребата на енергия и др.

Друго предимство на столицата е, че има една от най-високите средни скорости на интернет в Европа и света за сваляне и качване с 24 и 15 mbps, регистрирани през септември миналата година.

За 6 г. 253 млн. лв. повече в хазната, без да се вдигат местните данъци

С253 млн. лв. са се увеличили приходите на Столичната община в периода 2012 - 2018 г., без да се увеличават местните данъци. Това се дължи на по-високата събираемост и контрол, като дори тази година има намаление на данъка за колите, съобщи зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.

„Очакваме за поредна година да изпълним 100% планираните приходи - 735 млн. лв. Сега те са 61% от заложеното. Успехът в реализирането на бюджета се отразява на рейтинга на София, който беше потвърден за пореден път от „Стандард енд Пуърс". За последните 7 г. рейтингът на столицата е равен на този на държавата и е максимално високият, който община може да има", уточни Барбалов.

От началото на годината до края на юли приходите в бюджета са 454,4 млн. лв., което е с 5 млн. лв. повече от 2018 г.

Постъпленията от данък сгради са 83 млн. лв., или почти 76% от годишния план, и са с 3,5 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2018 г. При данъка за придобиване на имущество по възмезден начин приходите са 65,7 млн. лв., което е 49% от предвиденото. 72,5 млн. лв. са платените данъци върху автомобилите, или 70% от годишния план.

„Намалението е заради промяната на данъчните ставки и въведените преференции за превозните средства, които са с по-висок екостандарт Евро 5 и Евро 6. Така данъците за новите автомобили вече са намалени. София е с най-ниското ниво на този данък, което законът разрешава", уточни Барбалов.

Приходите от общински такси към края на юли са с над 10,4 млн. лв. повече от 2018 г. Общо от такси постъпленията са 186,6 млн. лв. В тях влизат и строителните разрешителни, от които приходите са 7,1 млн. лв. За същия период на 2018 г. са събрани 6 млн. лв. от разрешения за строеж. Увеличението показва, че градът продължава да се развива, смята Барбалов.

Защо обичам София? Кое е моето място в града? Отговарят любими българи и новите почетни граждани на столицата

Йордан Караджов, „Сигнал":

Липсва ми кафенето на хотел „България"

Обичам София, защото тук съм роден. Любимите ми места са парковете - най-вече Южният и, разбира се, Витоша.

Едно от любимите ми места за съжаление вече не съществува - кафенето на хотел „България" на бул. „Цар Освободител".

Моята майка всяка неделя ни водеше със сестра ми в това кафене и ни черпеше тортички с лимонадка.

София и бизнесът със свой щанд на най-голямото изложение за имоти в Мюнхен

София ще участва в най-престижното изложение за имоти и инвестиции в Европа -Expo Real 2019, което ще се проведе на 7-9 октомври в Мюнхен.

За втори път в историята на престижния панаир столицата ще е част от събитието, на което ще бъдат представени възможностите на българския пазар на недвижими имоти.

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) се включва в него като институционален партньор и по покана на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

На площ от 120 кв. м ще бъдат представени 10 наши фирми. Още в първия ден на изложението е предвиден български дискусионен панел, на който ще се представи потенциалът на пазара на бизнес имоти, наличието на атрактивен инвестиционен продукт, както и възможностите за финансиране.

В експертния разговор, който е достъпен за посетителите на изложението, лектори ще бъдат Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Таня Косева-Бошова, председател на управителния съвет на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България, Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, Тереза Месари, главен оперативен директор на NBG Pangaea Real Estate Investment Company, Таня Карагеоргиева, представител на Unicredyt Bulbank.

Панаирът в Мюнхен се разполага на площ от 64 000 кв. м, на които ще се представят 2095 изложители от 41 страни. Участниците в EXPO REAL отразяват целия спектър на бизнеса за недвижима собственост: инвеститори и финансисти, проектанти и проектни мениджъри, консултанти и посредници, хора, управляващи корпоративна собственост, архитекти и представители на градове и икономически региони.