Назад

717 кучета са осиновени от столичните приюти

08.11.2019 г., стр. 6

717 кучета са осиновени от приютите в София от началото на годината до края на октомври, съобщиха от общинското предприятие „Екоравновесие“.

Оттам посочват, че за цялата 2018 г. осиновените кучета са били 600. През 2019 г. са кастрирани 2260 кучета, а в общинската ветеринарна клиника „Връбница“за лечение са постъпили 286.

„Осиновявай, не купувай“ е осиновителска кампания на „Екоравновесие“ и Столична община за насърчаване на осиновяванията и намиране дом на кучетата, настанени в общинските приюти. Кампанията се провежда от 2017 г. и вече трета поредна година се провеждат различни събития и мероприятия, като кучетата се извеждат извън общинските приюти на различни обществени места. По време на инициативите, всеки желаещ може да види, разходи, погали и ако желае, да осинови куче от приют.

Осиновяването може да се извърши веднага, на място, за което е необходимо единствено лична карта. „Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Столична община и германската неправителствена организация „Щройнерхилфе Булгариен“ от 31 юли 2019 г. за осиновяване на кучета от общинските приюти 43 кучета са осиновени в Германия“, посочват от „Екоравновесие“.

Всеки, който желае да осинови куче, може да отиде и да се запознае с кучетата от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година, и в кв. „Слатина“, ако иска да осинови малко кученце.