Назад

23-ти международен фолклорен фестивал пред НДК

10.07.2019 г., стр. 18

Танцьори и музиканти от цял свят идват в София

Откриването е на 16 юли с атрактивно шествие през пешеходната зона на бул. „Витоша"

Събитието е под патронажа на кметът Йорданка Фандъкова

Стотици танцьори, музиканти и певци от цял свят ще вземат участие в 23-то издание на Международния фолклорен фестивал „Витоша" от 15 до 20 юли.

Събитието, което се провежда под патронажа на кметът Йорданка Фандъкова, се утвърди като най-важното и популярно фолклорно събитие в културния календар на столицата. Тази година организаторите очакват още по-голям интерес и близо 160 000 посетители. Епицентърът на фестивала ще е Лятната сцена пред НДК. Освен това ще има открити сцени и на други места в София.

Откриването на фестивала е особено атрактивно и представлява шествие до Националния дворец на културата през пешеходната зона на бул. „Витоша", което тази година ще е ден след началото - на 16 юли от 18 часа. По-рано същия ден представители на гостуващите ансамбли ще се срещнат с министъра на културата Боил Банов и с кмета Йорданка Фандъкова, а в 19 и 30 ч. всички ансамбли ще се представят с 10-минутна програма пред НДК. Конкурсните вечери ще са в сряда и четвъртък, а награждаването и официалното закриване е в събота, 20 юли от 19:30 часа. Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и запознаване с фолклора на гостуващите държави. Тази година сред тях са Мексико, Казахстан, Испания, Турция, Парагвай, Япония, Корея и Перу.

Организатори са сдружение „Международен фолклорен фестивал Витоша", Столичнияч общински съвет, Столичната община- дирекция „Култура и Образование", район „Витоша", читалище „Витоша", със съдействието на Министерството на културата.