Назад

13 нови трамвая идват след месец

17.09.2019 г., стр. IX

Предстои цялостна реконструкция на най-старата линия - по бул. „Цар Борис Трети" до „Княжево" и от Съдебната палата до площад „Македония"

13 чисто нови трамвая ще пристигнат в София до края на октомври и ще бъдат пуснати по линиите на градския транспорт до Нова година.

Нископодовите трамваи имат всички удобства за пътниците -климатик, платформа за детски колички и хора с увреждания, стоп бутон за слизане, звукова сигнализация за незрящи и ви-деонаблюдение. Доставката им е по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт, която се финансира от ОП „Региони в растеж". Трамваите са произведени от полската компания PESA Bydgoszcz SA и струват 44,7 млн. лв., като договорът включва доставки на резервни части, диагностично оборудване и обучение на персонала.

„Развитието на електрическия транспорт е дългосрочен приоритет на Столична община. В последните години се изпълнява най-мащабната програма за модернизация на градския транспорт, в това число и на електротранспорта", подчерта изпълнителният директор на „Столичен електротранспорт" Евгений Ганчев.

През октомври ще започнат да пристигат и първите от общо 15 електробуса. Те ще се движат по 6 нови електробус-ни линии, които ще заместят съществуващи автобусни маршрути - 84, 184 и 123.

Електробусите ще ползват бързозарядни технологии - на крайните спирки зареждането ще става за 5-6 минути, ще улавят енергия при спиране и ще я оползотворяват в изминаването на разстояния от минимум 20 км.

За реализацията на проекта беше сключен договор за заем с Европейската банка за възстановяване и развитие. Кредитът е с преференциална субсидирана лихва за най-добра технология и финансиране до 50% от стойността от Специалния фонд за зелена енергия. Заемът е за 14,7 млн. евро, а проектът предвижда възможност броят на електробусите да се увеличи до 30.

„Използваната иновативна, високо енергийно-ефективна и екологична технология ще помогне за намаляване на замърсяването на въздуха. С електробусите ще спестим до 2/3 от отделените количества въглероден диоксид от използваните в момента дизелови автобуси по тези линии. Надяваме се с новите превозни средства да повишим ефективността и атрактивността на предлаганата транспортна услуга и да постигнем една от основните цели на европейската транспортна и урбанизационна политика - градовете да станат зони с нулеви емисии от парникови газове, отделени от градския транспорт", обясни Ганчев.

Освен модерни превозни средства „Столичен електротранспорт" работи и по изграждане на нови трамвайни трасета. В момента тече реконструкцията на трамвайния релсов път и контактно-кабелната мрежа по ул. „Каменоделска". Предстои цялостно обновяване на най-старата трамвайна линия - по бул. „Цар Борис III" до „Княжево" и от Съдебната палата по бул. „Македония".

От юли пък е пуснато ново тролейбусно трасе по ул. „Бяла черква", бул. „фритьоф Нансен" и бул. „Патриарх Евтимий".

Подготвят се и 2 проекта за доставка на нови превозни средства - 25 нископодови трамвая, 30 нископодови съчле-нени тролейбуса и 30 нископодови бързозарядни електробуси и зарядни станции. Те ще се финансират по Оперативна програма „Околна среда".