Назад

13,9 млн. лв. за Околовръстното от „Младост“ до „Тракия“

05.09.2019 г., стр.2

Държавата отпусна 13,9 млн. лв. за разширението на Околовръстния път в София от „Младост“ до магистрала „Тракия“. Решението бе взето на заседанието на Министерския съвет вчера.

В продължение на четири години ще са необходими общо до 144 млн. лв., които ще бъдат осигурени от държавния бюджет и от приходите от тол таксуване за изграждането на 6,08 км. от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Средствата ще се усвояват на база фактически извършени разходи, уточняват от „Дондуков“ 1.

Отсечката между „Младост“ и изхода за АМ „Тракия“ ще бъде с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари към тях. Пресичането с по-големите артерии ще става чрез пътните възли „Стар Лозенски път“, „Патриарх Герман“, „Самоковско шосе“ и „Младост“ („ул. 406“). Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза и мостови съоръжения на реките Искър и Кална. Предвидена е и реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на елелектрически съоръжения, телекомуникации и др. В резултат на изграждането на участъка транзитният трафик ще бъде изведен от столицата. Чрез изграждането на Южната дъга на град София ще се подобри безопасност на пътуващите.

„Дарихме над 100 общински имота на АПИ, за да можем да напреднем. Очаквам най-късно до началото на октомври да започнат строителните дейности“, каза градоначалникът.