Назад

1 октомври: Да живее поезията!

Поетичен пърформанс в центъра на София

Духът на Яворов аплодира днешните поети

Общината ще инвестира в къщата-музей

АНЖЕЛА ДИМЧЕВА

Националният литературен музей и сайтът Tetradkata.com проведоха открит музикално-поетичен пърформанс на една от най-оживените софийски улици -в двора на Къщата-музей „Пейо Яворов" се събраха десетки поети и почитатели на литературата, за да отпразнуват Международния ден на поезията и музиката.

Въпреки оглушителните градски децибели, изпълненията политаха над улица „Г. С. Раковски" и привличаха любопитни преминаващи. В експозето си Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, акцентира на добрата новина, че това сакрално място вече е собственост на Столична община, благодарение на съвместните усилия на Министерство на културата и лично на кмета на София Йорданка Фандъкова:

„Водихме дълга битка това свещено място да бъде откупено от държавата и да остане за поколенията. Радвам се, че това вече е факт. Ние искаме всички стилове поезия да бъдат показвани тук. Желаем словото да принадлежи на истината, на високите критерии, които всеки трябва да си поставя пред белия лист".

В последвалия рецитал се редуваха утвърдени творци и млади автори, представяни от Атанас Капралов и Калоян Христов. Публиката аплодира най-новите стихове на Георги Константинов, Елена Алекова, Иван Христов, Петър Чухов, Боряна Богданова, Невена Борисова, Ива Спиридонова, Красимира Макавеева, Петър Чухов.

„За мене Яворов е специален, той е винаги в сърцето ми. Нека не забравяме, че поезията е диалог..." - каза Ива Спиридонова. „Къщата на Пейо Яворов вече е в сигурни ръце... Тук съм чел стихове неведнъж. Но заедно с нас вероятно самият Яворов слуша сега нашите стихотворения" - отбеляза Георги Константинов.

Музикалните интермедии бяха дело на Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара). Рециталът завърши с „Голота" - едно от най-популярните стихотворения на Атанас Капралов, и с творбата на Калоян Христов „Площад". Събитието беше уважено от бизнесмена Васил Панчев - досегашен собственик на музея „Яворов", който го ремонтира преди няколко години, за да може експозицията да е достъпна за граждани.

На първия си предизборен митинг в неделя Йорданка Фандъкова обяви, че Столичната община ще инвестира сериозна сума за обновление на сградата, за да се превърне домът на Яворов в постоянно културно средище.