Назад

1,3 млрд. лева нужни, за да има цяла София канализация

17.12.2019 г., стр.6

Приоритет е ВиК мрежата в кварталите под Витоша

Даринка Илиева

Над 1,3 млрд. лв. са нужни, за да има ВиК мрежа цялата Столична община. Това показва регионалното прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация, изготвено по проект, финансиран от ОП „Околна среда“.

Изготвянето на проучване е условие, за да може общината да кандидатства за европейско финансиране. През този програмен период ще се финансират агломерации с над 10 хил. жители.

В столицата има 3 такива зони - самият град, Банкя и Нови Искър. В първата влизат водещите се за луксозни квартали „Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“, нови като „Манастирски ливади“, както и „Княжево“ и „Сухата река“. Във втората зона пък са квартали в Нови Искър като „Кумарица“, „Курило“, „Славовци“ и др„ а в Банкя -„Градоман“, „Михайлово“ и др.

Изпълнението на тези проекти ще бъде разделено на два етапа. В първия ще се реализират приоритетни обекти за общо над 350 млн. лв. от оперативната програма. За останалите ще се кандидатства през следващия програмен период и ще се търсят и други източници на финансиране, обясни ръководителят на проекта инж. Добромир Симидчиев.

Сред приоритетните зони, за които общината ще кандидатства сега за еврофинансиране, са новите квартали „Кръстова вада“ - изток и запад, „Витоша ВЕЦ - Симеоново“, „Манастирски ливади“ -изток и запад. С канализация трябва да се сдобият също и „Симеоново“, „Драгалевци“, „Горубляне“, „Овча купел“, „Горна баня“, „Обеля“ и др.

В момента 100% от питейната вода на София се пречистват, а 76% от територията на общината са покрити с канализационна мрежа, каза зам.-кметът по строителство и инвестиции Ирина Савина. След като се реализират проектите по оперативната програма, канализация ще има в 90% от цялата община.

Изграждането на ВиК мрежата е приоритет. От 2006 г. досега размерът на направените инвестиции във ВиК инфраструктурата в София е над 500 млн. лв., подчерта Савина. За последните 10 г. са изградени и ремонтирани над 400 км ВиК мрежа.