Назад

„Синелибри" кани за полет до петото измерение

07.10.2019 г., стр. 12

55 филма, 15 гости, 23 специални събития и галавечери очакват зрителите на фестивала

Започна петото юбилейно издание на "Синелибри" -единствения кинофестивал в света, който отдава почит на литературата, оживяваща на големия екран.

Откриването бе в събота вечерта в зала 1 на НДК с прожекцията на най-новия филм на Роман Полански "Офицер и шпионин", посветен на аферата Драйфус. Плеядата от талантливи актьори включва и българина Владимир Йорданов ("Бумеранг", "Винсънт и Тео"). Той си партнира с Жан Дюжарден, Луи Гарел, Матю Амалрик и Венсан Перес. Кристоф Ламбер е председател на журито тази година. Звездни гости са Даниел Алфредсон, Гарард Конли, Рик Дъгдейл, Лоренцо Силва, А. Б. Йехошуа...

55 филма, 15 гости, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления и две големи церемонии в зала 1 на НДК очакват зрителите на "Синелибри". Тази година ще има представители от Япония през Латинска Америка, Европа, САЩ, Азия. Също така и късометражно кино и много големи световни продукции, които идват директно от фестивала от Венеция и от фестивала от Торонто. Това ще са първи излъчвания за света на тези филми. "Синелибри" ще продължи до 20 октомври, а цените на билетите са между 12 и 15 лева. Фестивалът ще се състои и в още седем града - Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора.

Посетителите ще се насладят още на десетки съпътстващи срещи, галавечери на култури от цял свят, литературни и театрални премиери. По случай петото издание екранизираните книги ще се предлагат с отстъпка от 20% в интервала 5 - 20 октомври. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година.