Назад

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

16.12.2019 г., стр. 11

С тържество в Еврейския културен дом в София бе отбелязана 100-годишнината от създаването на Народното читалище "Емил Шекерджийски-1919 г." В дългата си и нелека история читалището е успяло да устои на времето и да се превърне в силно средище на духовност, култура и развитие. Едно от най-ценните човешки качества е толерантността между различните етноси, желанието да помогнеш на всеки, който има нужда от теб, да подадеш ръка. Това е голямото послание на всички поколения, минали през изграждането и развитието на читалище "Емил Шекерджийски-1919 г.", каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе сред гостите. Нерешени световни проблеми отново ни връщат към едни от най-мрачните страници от историята. Свидетели сме на ксенофобия, разделение, език на омразата, антисемитизъм. Трябва да сме непримирими към всичко това, подчерта Йотова. Тя удостои читалището с почетния плакет на вицепрезидента.

Сред гостите бяха и Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, председателят на Софийския ГС на БСП Калоян Паргов и Иван Таков - общински съветници в СОС, Снежана Тодорова - председател на СБЖ, дейци на изкуството и културата, общественици. От името на Организацията на евреите в България "Шалом" приветствие поднесе нейният главен секретар Йосиф Меламед. В прекрасния концерт на тържеството участваха Еврейският вокален ансамбъл "Агада-Бенедикт Молхов", Вокална група "Дулсе канто", Рок група "Епизод" и др.

В годините след Първата световна война в столичния квартал Ючбунар ученици, студенти, служещи, работници създават няколко просветни дружества, които през 1919 г. се обединяват в първото Еврейско народно читалище "Общ подем". То е закрито от властите през 1924 г., възражда се с различни имена, закривано е от властите през 1935 г. и през 1943 г., а през 1944 г. група общественици, интелектуалци и представители на еврейската общност възстановяват дейността му и решават то да носи името на големия патриот, журналист, участник в Съпротивата Емил Шекерджийски.