Назад

Зелен билет и при жълт код за мъгла

07.12.2018 г., стр.5

По предложение на Фандъкова Столичният общински съвет реши: Зелен билет и при жълт код за мъгла

Покриват загубите на Центъра за градска мобилност от бюджета на кметството

Мария Нинова

Зелен билет на стойност 1 лв. за целия градски транспорт в столицата ще може да се въвежда и при жълт код за мъгла. Предложението е на кмета на София Йорданка Фандъкова и бе одобрено от Столичния общински съвет (СОС) вчера.

До момента зеления билет, който е част от мерките на кметство за справяне с мръсния въздух, се пускаше след реализирано превишение на фини прахови частици в два последователни дни. С новата промяна по-евтиният билет ще влиза в действие при прогноза на НИМХ за жълт код за мъгла, температурна инверсия, ниско атмосферно налягане и други метеорологични предпоставки за задържане на фините прахови частици над София. „Това е една от много мерки за стимулираме на хората и насърчаване да ползват обществения транспорт. Тази мярка е въвеждана два пъти за тази година.

Идеята се приема добре и макар с бавни стъпки хората се възползват не колкото заради цената, а заради кампанията и призива“, обясни градоначалникът.

Зелен билет бе пуснат във вторник, а Фандъкова отчете, че Центърът за градска мобилност е продал 74 478 документа. „Анализите показват, че поне няколко хиляди души са се отказали от личните си коли и са дали своя принос за подобряване на качеството на въздуха, който всички дишаме“, посочи тя.

От своя страна шефът на комисията по околна среда в СОС Лорита Радева заяви, че ако по-честото пускане на зелен билет докара загуби на Центъра за градска мобилност, те ще бъдат покривани от бюджета на кметството.

Фандъкова припомни, че общината има 2 одобрени проекта за подмяна на отоплителните станции на домакинства, греещи се с твърдо битово гориво. В момента на дърва и въглища се топлят около 55 хиляди домакинства, а с реализацията на проектите бройката ще бъде намалена с 1/3.

Така общината ще предостави възможност за отопление на газ, с централно топлоподаване, електричество, а където не са възможни тези варианти - печки с пелети. По предложение на Фандъкова в бюджета на общината за следващата година ще бъде заложена пилотна програма за поставяне на филтри на домакинства. Ще се направи и анализ за кои домакинства и квартали тази мярка ще е най-подходяща.

Кметът на София съобщи, че вече е готово и мобилното приложение, през което ще може да следят прогнозните стойности за замърсяването на въздуха. Очакванията са то да бъде достъпно от следващата седмица.