Назад

Водата в Банята не стига за къпане

11.12.2018 г., стр.8

Пернишкото земетресение намалило дебита на извора с една трета

Валери Роев

Дебитът на минерална вода в Централна баня в София е недостатъчен, за да се напълнят трите басейна и да се изгради спа център там. Това стана ясно от анализ на възможностите за реставрация на неизползваната част от сградата, който бе представен от заместник-кмета Тодор Чобанов пред общинските съветници от комисията по култура.

Те се събраха в Банята вчера, за да се запознаят на място със състоянието на сградата. Част от нея беше реставрирана преди три години и там се настани Музеят за история на София. Другото крило обаче е в тежко конструктивно състояние, а в момента там се съхраняват стотици стари вещи и музейни експонати. Предвиждаше се то да се ремонтира и да стане модерен спа център, като се използва минералният извор. Комплексът трябваше да бъде изграден от частен инвеститор, но такъв така и не се намери. Затова миналата година общината се отказа от концесията.

Сега общинският съвет трябва да избира между два варианта. Единият е общината сама да изгради спа и балнеолечебен комплекс в неизползваното крило от сградата. Другият е, в него да се направи разширение на музея, а някогашните басейни да се превърнат в концертна зала и театър.

Засега вторият вариант се нрави повече на общинската управа. Една от причините е, че дебитът на минералната вода е намалял с около една трета след земетресението в Перник през 2011 г. и е недостатъчен да пълни трите басейна в сградата.

Изчисленията показват, че за поддръжка на басейните и функционирането на спа център са необходими 25 литра в секунда. В момента обаче дебитът е двойно по-малък - 12 литра. От тях 8 литра изтичат от чешмите навън, от които столичани си пълнят минерална вода. Друг проблем е, че в близост няма места за паркиране. Все пак течащата под сградата минерална вода се използва за отопление на сградата чрез геотермална станция, която работи и в момента.