Назад

В Банкя и Панчарево вдигат данъка на 15 000 собственици на жилища

07.12.2018 г., стр.6

Въвеждат мярката заради законови промени

Над 14 800 собственици на жилища в Банкя и Панчарево ще плащат по-висок данък сгради за имотите си догодина. Увеличението ще е около 2,5 пъти. Причината са промени в Закона за местните данъци и такси, според които собствениците на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради.

Това няма да важи за имоти, регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма и собственикът им плаща съответните данъци и такси за това. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов е внесъл в Столичния общински съвет проект за изменение на Наредбата за местните данъци.

Промените засягат имоти в курортите гр. Банкя, кв. Панчарево и природен парк „Витоша“. Засегнатите от новия данък партиди в Банкя ще са 14 152, а в кв. Панчарево - 677.

Предложението е за 5 промила за имот в Банкя и 4,5 промила - за кв. Панчарево и парк Витоша. Промените не засягат собственици на основни жилища в тези селища. Те ще плащат както досега, 50% от данъка за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка. Ако посочим над един имот като основно жилище, губим правото си на 50% отстъпка за основното.