Назад

Тарифата на такситата започва от 77 стотинки

21.12.2018 г., стр. 6

Такситата в София ще возят най-малко за 77 ст. на км през деня и за 88 ст. през нощта. Това реши Столичният общински съвет с гласуване на минималната цена за таксиметровата услуга, каквото изисква Закона за превозите от 2015 г.

Досега в столицата имаше само фиксирана максимална тарифа на стойност -1,30 лв. на км през деня и 1,60 лв. на км през нощта. Липсата на минимална цена предизвика и протести на таксиметрови шофьори, които настояваха за увеличение с 30%. СОС не се съгласи на това предложение, както и на варианта за най-ниска минимална цена от 69 ст. за дневна тарифа и 79 за нощна. „Решението е обосновано от това, че огромната част от таксиметровите услуги в града се извършват при цени в диапазона 0,77 - 0,79 лв.", обясни председателят на транспортната комисия към СОС Екатерина Йорданова.

Общинските съветници решиха още да дадат терен от 12 дка около Националния стадион „Васил Левски" на спортното министерство безвъзмездно за 5 г. Става въпрос за площи откъм езерото „Ариана", сектор „Г" и от задната част на стадиона при Борисовата градина.