Назад

Такситата в София возят най-малко за 77 ст. на километър

21.12.2018 г., стр. 8

И във Варна вдигнаха тарифата на жълтите коли с 13 ст.

Мария Нинова

Такситата в София ще возят най-малко за 77 ст. през деня и за 88 ст. на км през нощта. Това реши Столичният общински съвет (СОС) с гласуване на минималната цена за таксиметровата услуга.

Досега в столицата нямаше фиксирана минимална цена, а само максимална на стойност 1,30 лв. на км през деня и 1,95 лв. на км през нощта. Липсата на ясна минимална цена предизвика и протести. Недоволните таксиметрови шофьори поискаха увеличение на цените. Те настояха нощната тарифа да е между 1,95 и 2,40 лв., а минималната тарифа от 98 ст. през деня и 1,16 лв. на км през нощта.

Председателят на транспортната комисия към СОС Екатерина Йорданова коментира, че решението на съветници е обосновано от това, че огромната част от таксиметровите услуги в града се извършват при цени в диапазона 77 - 79 ст. на км. „Смятам, че цена от 77 стотинки минимална тарифа е масовата. В последните месеци нагледно сме информирали обществеността затова, какви стъпки предприемаме. Този процес беше дълъг и труден, но смятам, че решението, което взехме, е възможно най-доброто и справедливо решение", заяви Йорданова.

Шофьорите изразиха недоволство и от броя на стоянките в града, които според тях са малко и се заемат от неправомерна паркирали автомобили. Те проявиха и желание да карат в бус лентите. Тези искания обаче засега остават на етап обсъждане.

И във Варна общинарите гласуваха да се вдигнат тарифите на такситата. Цените скачат с 13 стотинки на километър пробег. Автосиндикатите и шофьорите излизаха няколко пъти на протест с искания за повишения на цените. В крайна сметка минималните цени през деня вече са 0,88 лв., а нощната тарифа е 0,98 лв.

Максималната цена се запазва 2 лв. през деня и 3 лв. през нощта. Без промени остават също първоначалната такса и цената за минута престой. От 2016 г. насам цената за един километър пробег във Варна бе 0,75 лв. през деня, сега цената е 0,88 лв. през деня и 0,98 през нощта.