Назад

Столичната община умува с колко да скочат възнагражденията

29-30.12.2018 г., стр. 6

Вдигат заплатите на шофьорите в градския транспорт

30 нови автобуса тръгват по линия 111

МАРИЯ НИНОВА

Заплатите на шофьорите от „Столичния автотранспорт" ще бъдат увеличени. С колко ще се покачат възнагражденията все още не е ясно, защото в момента текат преговори. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която представи 30 нови автобуса на природен газ, които ще се движат по линия 111. „В момента коментираме транспортната рамка и благодаря на синдикатите, на нашите партньори, защото преговаряме за условията на работа на шофьорите.

"Не можем да задържим шофьорите, защото работата е много тежка. Планираме покачване на заплащането на шофьорите, така че хората да се чувстват добре и да обслужват добре пътниците", каза Фандъкова.

С новите 30 возила ще бъдат подменени старите автобуси, които се движат по най-дългата линия в града. „Ще продължим и с подмяната на автобусите в цяла София. Това е част от цялостната ни програма за модернизация на столичния транспорт с нови екологични автобуси", каза Фандъкова. Тя посочи, че возилата са с всички възможни удобства за пътниците и с добри условия за шофьорите. Автобусите са с екологичен стандарт Евро 6, климатизация, видеонаблюдение и с възможност за зареждане на телефон и използване на безплатен интернет. Градоначалникът изрази надежда, че новите автобуси ще се пазят от гражданите и с тях ще се пътува безаварийно. Возилата струват на общината близо 23 млн. лв. През следващата година по софийските улици ще бъдат пуснати още 102 нови автобуса. „По този начин 90 % от автопарка на градския транспорт на столицата ще бъдат изцяло променени. Това е важна мярка в борбата за по-чист въздух на София. Надяваме се повече хора да използват обществения транспорт и, разбира се, подчертавам, че това е цялостно обновяване с екологичен градски транспорт", каза Фандъкова.

Догодина ще бъдат ремонтирани и трамвайните трасета по бул. „Цар Борис Ш" и ул. „Каменоделска". Столичани ще се возят и на 13 нови нископодови трамвая.

ВРЪЩАТ СТАТУЯТА НА АПОЛОН ПРИ ЦЕНТРАЛНА БАНЯ

Бронзовата статуя на Аполон Лечител, която беше открадната на 16 декември, ще бъде върната на мястото си при чешмите с минерална вода в центъра на София; Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова. Освен нея, липсваха и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня.

Кражбата беше заснета от видеокамери. В четвъртък монументът беше открит близо до банята от полицаите от 5-о районно управление на СДВР. Фандъкова благодари на началника комисар Николай Василев и на всички служители за професионално свършената работа за разкриване на кражбата.