Назад

София вдигна летвата при спортните столици

07-13.12.2018 г., стр. 55

Варна и Албена с престижни титли за 2019 година

София вдигна много летвата на Спортните столици. Това бе всеобщото мнение по време на Галата на ACES Europe в Брюксел. Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на проекта.

През трите години на подготовка и през самата 2018-а година екипът на София - Европейска столица на спорта организира над 460 събития -фестивали, спортни празници, състезания и турнири, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни проекти и бе разгърната мащабна информационна кампания. Наред с това, Столичнаta община започна директно подпомагане на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лв.), стартиран бе и вече е в ход проект за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на училищата по районите.

Междувременно бе анализирано състоянието на Витоша за спиране разрухата и решаване на проблемите, с цел планината да бъде достъпна за всеки за туризъм, спорт и активна почивка. В София отвори врати най-големият спортен комплекс (в парк Възраждане), няколко други основни за града комплекса бяха ре-новирани и обновени. На Галата в Брюксел организацонния секретар на София - Европейска столица Анатоли Илиев обяви и новата инициатива на кмета Йорданка Фандъкова през 2019-а година. По нейно предложение София ще стане през 2019-а година домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

"Заради отличните резултати, ACES Europe взе решение да обяви София за постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята. Също в резултат на добрите показатели и без прецедент е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през следващата година," разкри президента на ACES Джан Франческо Лупатели. Италианецът припомни, че базираната в Брюксел асоциация е определила члена на Управителния борд Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица за водеща дейността на инициативата в целия регион.

България получи в Брюксел и поредното признание. Варна заслужи титлата "Европейски град на спорта за 2019 г.", а Албена вече е първият в историята "Европейски курорт на спорта" и в това отношение морската перла ще остане завинаги като номер 1 в статистиките. "Варна ще организира над 200 спортни събития, сред които Европейска купа по ветроходство, мачовете от волейболните национали, Световна купа по спортна гимнастика, традиционният атлетически маратон, част от Рали България, Европейската седмица на спорта, Черноморските игри и др. Инвестираме и в спортната инфраструктура с нов спортен комплекс, закрита зала, 4 футболни игрища, 4 тенис корта, две открити спортни площадки, фитнеси на открито в 14 училища и др.," гарантира в Брюксел Кристиян Димитров, шеф на Дирекция "Спорт" в Община Варна.

Щастлива с титлата "Европейски курорт на спорта" бе Маргита Тодорова - член на Надзорния съвет на "Албена инвест -холдинг" АД и директор "Маркетинг и продажби" на "Албена" АД. "За нас е изключителна чест да бъдем първият в историята "Европейски курорт на спорта". Това е признание за огромния потенциал на курортен комплекс Албена и за всичко изградено през последните години като база и възможности за спорт за нашите гости, коментира Тодорова.

В Албена следващата година ще се състоят над 100 спортни събития от тях четири са европейски първенства - по футбол за девойки до 17 г. през май, по хокей на трева през юли, по тенис на маса за глухонеми през април, по петанк през септември и др.

Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада, а по инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение.