Назад

София с нови мерки срещу замърсяването

Забраняват паркирането в центъра при мръсен въздух

Разделят движението на колите на четни и нечетни номера

МАРИЯ НИНОВА

Паркирането в „синя зона" в центъра на София ще бъде забранено при голямо замърсяване на въздуха. Това стана ясно на вчерашното заседание на екокомисията към общинския съвет, която промени и одобри мерките за борбата с мръсния въздух в столицата.

„Когато има прогноза за превишаване на финни прахови частици над 200 микрограма на куб. м за два последователни дни ще бъдат затваряни за движение определени карета в центъра на столицата, както и частично ще бъде забранявано паркирането.

Общината ще има възможност и да забрани и изцяло паркирането в „Синя зона", освен за живущите в района", обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Друга нова мярка, за която екокомисията даде зелена светлина, е да се спират от движение автомобилите според регистрационните им номера. Така в един ден по софийските улици ще могат да се движат само колите с четни номера, а в друг само такива с нечетни.

В началото на декември, когато Христова представи за първи път мерките, бе заложено „синята зона" да поскъпва двойно в дните със завишено замърсяване. След дискусии обаче тази мярка отпадна от идеите на общината. Отпада и безплатното използване на буферните паркинги. Запазва се идеята при по-замърсен въздух да се въведе „Зелен билет" на стойност 1 лв. на ден за целия градски транспорт. Относно критиките и въпросите как ще бъдат компенсирани хората, които пътуват с карта в градския транспорт, Христова отвърна, че те по никакъв начин не са ощетени.

„Ние не ощетяваме никой, защото картите за градския транспорт не са поскъпвали и например документът за пътуване за година струва 365 лв., което е 1 лев на ден", обясни зам.-кметът. Тя съобщи, че комисията е дала мандат на кмета на София Йорданка Фандъкова да инициира законодателни промени, с които да се въведат стикери, показващи екологичния клас на автомобила

До края на седмицата гражданите имат възможност да изпращат становища и нови предложения за мерки срещу мръсния въздух, които ще бъдат разгледани другата седмица на комисията по околна среда. На 25 януари пък се очаква Столичният общински съвет да гласува окончателните пакета от мерки срещу мръсния въздух.