Назад

София с нов квартал върху бивши заводи

19.12.2018 г., стр. 14

ВАЛЕРИ РОЕВ

Нов софийски квартал ще бъде изграден на мястото на някогашните винзавод и хлебозавод в бившата научно-производствена зона „Хладилника".

В карето между ул. „Люба Величкова", ул. „Филип Кутев", ул. „Сребърна" и бул. „Черни връх" се предвижда строителство на жилища за 12 000 души, луксозна офис сграда на голяма банка, вътрешни улици. Разговаря се със собствениците на терена да се направи и детска градина, разкри главният архитект на София Здравко Здравков.

Идеята е това да бъде многофункционална зона, а не поредната „спалня" или офис пространство в града, които генерират автомобилен трафик, обясни Здравков. Той посочи като негативен пример кв. „Полигона" до „Цариградско шосе", в чийто бизнес центрове работят 20 000 души, а в същото време жителите в блоковете там са само 2000. Така в пиковите часове движението се натоварва допълнително. Целта е това да се избегне в новия квартал.

Фасади

Столичната община изготвя и стандарти, по които трябва да се поставят климатиците, както и настилките пред сградите. Климатиците трябва да не се виждат, да не шумят и да не капят, обясни главният архитект. По думите му стандартите ще бъдат въведени първо в центъра, а след това трябва да обхванат и целия град. Същото важи и за настилките.

Те трябва да бъдат синхронизирани, а не пред всяка сграда да се поставя различна, както сега. На предварително определени изисквания трябва да отговарят и фасадите на ул. „Граф Игнатиев" след приключването на ремонта. От общината ще посочат в какви цветове могат да бъдат те, какъв вид да са дограмите, къде да се слагат реклами и да се правят летни градини към заведенията.

Така бъдещите наематели на търговски обекти ще знаят предварително какво могат и какво не могат да правят в тях.