Назад

София събира всички спортни столици догодина

06.12.2018 г., стр. 51

Варна стана европейски град за 2019 г., а Албена е спортният курорт на континента

 

ЕДУАРД ПАПАЗЯН

НАШ ЧОВЕК В БРЮКСЕЛ

Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето си като европейска столица на спорта. Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на проекта.

Наред с това в Брюксел бе обявено, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова следващата година българската столица ще бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

Същевременно Варна заслужи титлата „Европейски град на спорта за 2019 г.“, а Албена вече е първият в историята „Европейски курорт на спорта“.

Това стана ясно по време на годишната церемония на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта - ACES Europe, която се състоя в залата на Европарламента в белгийската столица. Станали на крака, над 400 души в залата приветстваха трите български селища и дълго аплодираха техните представители.

Има дори предложение София да стане постоянна столица на спорта, като така да служи за пример на всички останали. Следващата столица на спорта е Будапеща.