Назад

София подкрепи кандидатурата за младежка олимпиада

21.12.2018 г., стр. 37

БСП и ДСБ изненадващо не гласуваха декларацията

С официална декларация на днешното си заседание Столичният общински съвет прие декларация в подкрепа на кандидатурата на София за домакин на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Общинските съветници дават положителна оценка за усилията на Министерството на младежта и спорта, което активно работи от няколко месеца за подготовката и представянето на българската кандидатура пред Международния олимпийски комитет. СОС изразява принципно становище да участва в процеса и да подпомага усилията София да стане домакин на този престижен международен форум.

Декларацията е гласувана в резултат от предложение на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. На 7 ноември той внесе предложение в този смисъл, което е разгледано от временната работна група за Витоша при Столичния общински съвет. Одобрен е текстът на декларацията и с мнозинство от общинските съветници е постигнат консенсус.

Според Карлос Контрера с този акт Столичната община и общинският съвет заявяват ясна позиция, че желаят да участват в процеса и са готови да подпомагат усилията на Министерския съвет, Министерството на младежта и спорта и на спортната общественост за представянето на една силна кандидатура. Според него това е логична стъпка, с която местната власт показва заинтересованост и желание българската столица София да бъде домакин на висш спортен форум.

В декларацията се посочва, че това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на град София като европейска спортна столица, както и ще позволи активна политика по модернизация на спортните съоръжения.

Без ясни аргументи общинските съветници от ДСБ и „Нормална държава", както и един от БСП не подкрепиха декларацията при гласуването.