Назад

София купува климатици и нови печки на 20 000 семейства, които се греят на дърва и цапат въздуха

18.12.2018 г., стр. 5

Столичната община ще купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва или въглища. Общо 65 000 дома в София се отопляват така. Подмяната трябва да е факт до началото на 2022 г. и ще се реализира по няколко проекта, съобщи зам.-кметьт на София по екология Йоана Христова.

Столицата ще кандидатства за 44 млн. лв. от еврофондовете за околна среда. „Проектът е на два етапа - първо трябва да подготвим поредица от анализи кои са най-подходящите уреди - климатици, печки на пелети, включване към топлофилация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради", обясни Христова.

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра. Част от животните в зоопарка и приюта за кучета в Горни Богров да се отопляват с фотовол-таични инсталации, предвижда общината.

През 2019 г. улиците в столицата ще се мият и метат 24 пъти в годината вместо сегашните 12 като част от мерките за по-чист въздух. Ще бъдат поставени и 50 контейнера за стари дрехи. Подготвя се и план за изграждане център за биомаса в „Хан Богров", който да произвежда пелети за отоплението на детски градини и училища.