Назад

Решено: такситата в столицата - от 77 стотинки на километър от 1 февруари, във Варна най-евтиното ще вози за 88

21.12.2018 г., стр. 7

От 1 февруари такситата в София ще возят за минимум 77 стотинки на километър през деня и 88 ст. през нощта. Тези във Варна пък ще са с дневна тарифа от 0,88 лв. и нощна от 0,98 лв. Това приеха общинските съвети на двата града вчера.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинският съвет е длъжен да определи долен и горен праг на тарифите за таксиметров превоз. А в столицата сега е определен само таван на тарифите - 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна.

„Решението е обосновано от това, че голяма част от таксиметровите услуги сега са в диапазона 77-79 стотинки", обясни вносителката на доклада и шефка на транспортната комисия в СОС Екатерина Йорданова.

Максималната цена във Варна се запазва и тя е 2 лв. през деня и 3 лв. през нощта. Без промени остават също първоначалната такса и цената за минута престой.

От 2016 г. насам цената за един километър пробег във Варна бе 0,75 лв. през деня и 0,85 за нощната тарифа.

Само за месец таксиметровите шофьори организираха протести и в двата града с искания да се фиксират по-високи минимални цени. Според бранша в столицата услугата трябваше да поскъпне с 30%.

И двата общински съвета приеха план-сметките за чистота. В София ще се чисти с над 200 млн. лв., Варна ще похарчи 30 млн. догодина.