Назад

Рекорден бюджет за чистота в София

20.11.2018 г., стр. 6

Такса смет остава същата

Двойно повече мият и метат улици

Предвидените за 2019г. 206 млн. лв. са с 22 млн. лв. повече от тазгодишната сума

Таня Дачева

София е с рекорден бюджет за чистота за 2019 г. Предвидената в план-сметката за догодина сума от 205,9 млн. лв. е с 22 млн. лв. повече от тази за 2018 г. Тя включва миене, метене, зимно и лятно почистване, сметосъбиране и сметоиз-возване.

Това увеличение, обаче няма да доведе до увеличение на такса смет. За гражданите размерът й се запазва на 1,6 промила върху данъчната оценка на жилищата, а за бизнеса -10 промила върху отчетната стойност на имотите, съобщи столичният зам.-кмет Дончо Барбалов. Сумата за поддържане на чистотата на обществените пространства за 2019 г. ще е 78,5 млн. лв., което е с над 10% повече от спрямо 2018 г.

В нея се предвижда двойно увеличение на миенето, като машинното метене се увеличава с 24% за сметка на ръчното за всички улици с масов градски транспорт. През зимата ще се увеличи и почистването на вътрешнокварталните улици. За сметосъбиране и сметоизвозване са предвидени 63 млн. лв. 55 млн. лв. ще бъдат отделени за поддръжка на депата и исталациите за оползотворяване на отпадъците. С 1 млн. лв. повече ще струва депонирането на боклука. С 570 хил. лв. ще нарасне сумата за транспорт и оползотворяване на RDF-гориво.

Бюджетът е насочен към подобряване на услугата по чистота и на качеството на въздуха. С 1,5 млн. лв. се увеличават парите за събирането на едрогабаритни отпадъци, което ще става по-често.

Целта е да тези боклуци да не стоят дълго около контейнерите и да се намали тяхното горене. „Увеличаваме грижите за зелената система, като за нея придвижваме 2.3 млн. лв. в повече за увеличаване на зелените площи и възстановяване на междублоковите пространства. Общата сума за поддръжка на зелените площи през 2019 г. е 21,6 млн. лв.", каза зам.-кметът на София Йоана Христова.

Отделно Столичната община обяви обществена поръчка на стойност 10 млн. лв. без ДДС за ремонт на 11 км. участъци от улиците Чепинско шосе, „Ж. Дюкло", „Рояк" и „Езерата".