Назад

Рекорден бюджет за чистене в София - 205 млн., повече ще мият

20.11.2018 г., стр. 8

Даринка Илиева

Двойно повече миене на улици планира през 2019 г. Столичната община. Увеличава се и машинното метене за сметка на ръчното. Девет пъти по-често машините ще чистят тротоарите и велоалеите. Това предвижда план-сметката за 2019 г.

За първи път средствата за чистота надхвърлят 200 млн. лв. За миене, метене, зимно и лятно почистване и сметосъбиране общината ще даде 205,9 млн. лв. Сумата е рекордна - с 22 млн. лв. повече, без да увеличаваме такса смет, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

За сметосъбиране и сметоизвозване предвиждаме 63 млн. лв. С 1,5 млн. лв. повече ще има за събиране на едрогабаритни отпадъци, за да предотвратим нерегламентирано изгаряне. Със 7,6 млн. лв. повече са средствата за поддръжка на чистотата на обществените пространства, а с 2,3 млн. лв. -за междублоковите, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Такса смет остава 1,6 промила за граждани и 10 промила за бизнеса, фирмите могат да плащат според количеството генериран отпадък. От тази опция са се възползвали над 6700 компании.