Назад

Пуснаха бързия път до летище София

Стигаме директно до терминал 2 без задръстване и светофар

Директен път без светофари и задръствания до терминал 2 на летище София бе открит вчера.

Това стана, след като в експлоатация бе пусната новата естакада, която свързва бул. „Брюксел" пряко с по-натоварения терминал на аерогарата. Досега дотам се стигаше по криволичещ през светофар и складова база маршрут, който забавяше придвижването на пътниците. Отсечката трябваше да се пусне за началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което официално се открива днес. Новата отсечка от „Брюксел" до ул. „Мими Балканска" е с дължина 1100 метра, от които 360 метра са естакада.

История

„Проектът е започнат преди 14 години. През 2009 г. заварихме проекта в състояние, което не позволяваше неговото продължаване и това наложи да направим консервация на обекта", каза транспортният министър Ивайло Московски на официалната церемония по откриването. Той добави, че през 2012 г. с решение на втория кабинет на Бойко Борисов са осигурени необходимите 13.7 млн. лева за довършването на връзката.

Естакадата е с голяма сложност от техническа гледна точка и до момента у нас не е строена такава, стана ясно от думите на министъра.

Емисии

„Това е много важен обект за София, тъй като облекчава движението в района", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при рязането на лентата. "Тази директна връзка от центъра на София към летището спестява много тежко движение, на кв. "Дружба" и на бизнес зоната, която се развива особено усилено през последните години. Спестява и допълнителни емисии, тема, по която говорим всеки ден", заяви тя. "Довърши се един от занемарените в миналото обекти", обобщи кметът.

Нов опит за концесия на аеропорта

Процедурата за концесия на летище София ще бъде рестартирана, заяви транспортният министър Ивайло Московски. По думите му до месец трябва да бъдат готови предконцесионните анализи от международните финансови институции за Летище София. Когато това стане, ще ги прегледаме и ще рестартираме процедурата по концесията, заяви Московски.

Министърът очаква до края на европредседателството ни да приключи подаването на оферти от кандидатите.