Назад

При мръсен въздух булеварди в София стават паркинг зони

Основни столични булеварди ще стават паркинг зони в дните, когато замърсяването на въздуха с фини прахови частици е над 150 микрограма на кубичен метър. Това реши общинската комисия по транспорт като мярка срещу мръсния въздух в София.

Предложението направи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той обясни, че паркиране ще се разрешава по булеварди, които позволяват това и имат връзка с градския транспорт. Така водачите ще могат да оставят автомобилите си на временните буферни паркинги и да продължат с автобус, трамвай, тролей или метро. Като пример Крусев посочи трилентовия път в посока бул. "България" и възможността колите бъдат оставени в дясната лента, преди водачи и пътници в нея да се възползват от трамвай №7.

Във вторник пък екокомисията към общинския съвет реши при силно замърсяване на въздуха да се забранява паркирането в синя зона, освен за живеещите в района, както и да се въведе график „четни/нечетни" на движение на автомобилите. Съветниците от транспортната комисия обаче не приеха предложението за редуването на автомобилите с четни и нечетни регистрационни номера, тъй като засега не е решен проблемът с контрола.

„Зеленият билет1" за цялата градска мрежа от 1 лв. ще влезе в сила веднага след като мерките бъдат одобрени от общинския съвет. Очаква се това да стане на сесията му на 25 януари.

За отпечатването на талоните Центърът за градска мобилност ще бъде компенсиран от Столичната община, обясни председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова.