Назад

Правят план за Витоша, но без ново строителство в планината

Какво трябва да се свърши, за да се модернизират съоръженията, обсъдиха вицепремиер, министри и столичният кмет

Нов план за управление на природен парк „Витоша", но без ново строителство в планината, а само модернизация на съществуващите съоръжения. Това са обсъдили вицепремиерът Валери Симеонов, министрите на околната среда и на спорта Нено Димов и Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова на среща в Столичната община в сряда.

„Набелязахме стъпките, по които трябва да се върви, за да се допусне реконструкция на съществуващите съоръжения, които са силно амортизирани. Това трябва да стане, без да се предвижда ново строителство в планината, а единствено обновяване. Представителите на различните министерства поеха ангажимент да се подготви промяната на плана за управление на природен парк „Витоша", а след това ще се изработят и специализираните устройствени планове, които подлежат на екологична оценка", каза за „24 часа" Фандъкова.

На срещата в общината са присъствали Атанас Кацарчев, началник на политическия кабинет на министъра на земеделието, Снежана Петрова шеф на дирекция „Природен парк „Витоша", главният архитект на София Здравко Здравков и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Ще се направи работна група между всички институции, за да се реши бързо казусът.

Министерството на спорта ще прави експертиза точно какво е необходимо за възстановяване на влека „Заека". Почти надделява мнението, че трябва да се промени планът за управление на природния парк, преди да се започне с работата.

Асоциациите на организациите на българските работодатели призова да се спре зеленият рекет, на който са подложени много сектори от икономиката и положението вече не било нормално.

„Вече не става дума само за ски, втори лифт, зимен туризъм, а за икономиката на България като цяло. На рекет са подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм (летен и зимен), което се превръща в системен риск за държавата ни и нас самите", се казва в позицията.

Искат се спешни законодателни промени, с които да се намали възможността за съдебни обжалвания и забавяния на инфраструктурни проекти. Те настояват спешно да се приеме нов, истински план за управление на природен парк „Витоша".

 

 

Обновяването стартира веднага, когато се преодолеят законовите пречки

 

Проектът за обновление на зоната за ски на Витоша не предвижда никакво друго строителство освен спортни съоръжения и подмяна на лифтовете, съобщиха от собственика „Витоша ски".

Този план отлежава вече 6 години, но от дружеството са категорични, че няма да направят нищо, ако е в разрез с българското законодателство.

Плановете за обновление на съоръженията са разработени от водещи международни специалисти.

От „Витоша ски" заявиха намерението си да стартират с подмяната на съоръженията в момента, в който бъдат решени невероятните недоразумения между плана за управление на природния парк и действащото законодателство.

Предвидена е единствено модернизация на спортната инфраструктура чрез изграждането на лифтова система, писти и съоръжения за техническо заснежаване.

„Витоша ски" стриктно спазва приватизационния договор, подписан през 2007 година, до момента почти няма нарушения по него и смята да продължава да работи по същия начин.

Задължително трябва да се подобрят логистиката и свързаността между различните съоръжения.

При направата на трасетата почти не се предвижда някаква сеч на дървета, защото те ще минават през зони, които вече са обезлесени от корояда, който вилнее от години в планината. Ако се наложи, от дружеството гарантират, че ще бъдат засадени по пет дървета на едно отстранено.

Според предварителните изчисления цялата инвестиция ще бъде на стойност от около 70 милиона евро.

Има и готов план за финалната зона на „Витошко лале" от екипа, правил олимпиадите във Ванкувър и Сочи.