Назад

Подменят отоплителните инсталации на инсталации на 5000 домакинства в София

06.12.2018 г., стр. 3

Минават на парно, газ или печки с пелети

Близо 75 хиляди души пътували със зелен билет във вторник

Отоплителните инсталации на 5000 домакинства в София, греещи се с твърдо гориво, ще бъдат подменени. Проектът вече е одобрен от Европейската комисия и е част от мерките на общината за по-чист въздух, съобщи кметът на столицата след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Тя заяви, че е отворена и ОП „Околна среда", по която ще се обновят инсталациите и на над 15 хил. домакинства.

„Насочваме усилията към такива, които имат затруднения да го направят сами. Включваме подмяна на отоплението с такова на газ, с централно топлоподаване, електричество, а където не са възможни тези варианти - печки с пелети. За съжаление в програмите не са включени подмени с филтри, ще обмислим възможност това да се финансира по друг начин", обясни Фандъкова.

По данни на местното кметство в момента 55 000 домакинства се отопляват с твърдо гориво, а до 3 години поне 30% от тях трябва да преминат на по-екологичен вариант.

Относно критиките, че Столичната община не прави достатъчно за повишаването на качеството на въздуха, кметицата отвърна, че е готова да коментира всяка мярка, която не е включена в програмата на общината за подобряването на въздуха.

„Ние сме проучили целия европейски опит, но се изисква време", уточни Фандъкова.

Една от мерките на „Московска" 33 вече беше и изпробвана. Във вторник столичани и гости на града имаха възможност да пътуват със зелен билет на стойност 1 лв. в цялата градска мрежа.

Над 74 хиляди души са се възползвали отуслугата на общината

„Искам да благодаря на всички граждани, които откликнаха на призива. Разбира се, далеч съм от мисълта, че благодарение на въвеждането на зеления билет въздухът днес е по-чист, знаем, че атмосферните условия доведоха до това. Но това са стъпки и усилия, защото трябва да е ясно, че абсолютно всички трябва да се включат в мерките", каза още Фандъкова.