Назад

По-старите коли в столицата остават с ниски данъци

14.12.2018 г., стр. 6

СМЯТАМЕ ДАНЪКА ЗА КОЛАТА СИ В "НЕТА"

Собствениците на по-стари коли в София ще плащат по-нисък налог за автомобила си догодина, според пуснатия вчера от Столична община онлайн калкулатор за изчисляване на данъка на колите. Новата електронна услуга е разработена от “Информационно обслужване“ АД по предложение на местното кметство.

Проверка на „Монитор“ показа, че собствениците на автомобили с по-ниска Евро категория и възраст между от 6 до 10-годишна възраст ще плащат по-малък данък за разлика от по-новите автомобили до 5 години, които са и по-екологични. Промените в налозите бяха приети от Народното събрание, в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. По думите на зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов 1/3 от колите ще бъдат с по-малък налог и би трябвало да са возилата с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6. Намалението като абсолютна сума се очаква да е значително, тъй като за тези коли в момента се плащат по-високи данъци.

Собствениците на останалите коли ще плащат по-висок данък, като промените също са в синхрон с решението на парламента. От Столичната община обаче ще настояват за минимални прагове на увеличение на данъка на старите коли.

В проектобюджета на „Московска“ 33 за следващата година не са заложени промени на други данъци. Сега шофьорите, с регистрирани коли на територията на Столичната община, вече с няколко клика могат да проверят дължимия налог за автомобила си за следващата година. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в малкия или големия талон на автомобила в зависимост от годината на превозното средство.