Назад

По инициатива на Съюза на ловците заселиха фазани в Борисовата градина

14.12.2018 г., стр. 8

Ученици пуснаха 120 птици в парка

120 фазана бяха пуснати в местността Ловен парк на Борисовата градина в София вчера.

Идеята е птиците да се заселят, да гнездят там и да станат атракция за посетителите. Напролет се очаква да се излюпят и първите малки фазанчета. Условията, които парк Борисова градина предлага, са изключително подходящи, обясни председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев, чиято е инициативата за разселването на птиците.

Поводът е 120-годишнината на сдружението. Затова и самите птици са 120 на брой, а 120 деца от столични училища ги пуснаха да отлетят. Искаме да направим една демонстрация каква е истинската роля на ловеца - на защитник на българската природа, обясни Васил Василев. По думите му и в други европейски столици има практика да се изграждат такива екосистеми в лесопаркови площи.

Патици

Това не е първо заселване на птици в столичните паркове. През лятото бяха пуснати патици в Борисовата градина, а в парка Врана керкенези и зеленоглава патица, припомни кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й общината ще разшири сътрудничеството си със Съюза на ловците и в други сфери, като борбата с бедствия и аварии.Това е най-старата неправителствена организация в България, а със своите 120 000 членове е и най-голямата, изтъкна кметицата.

Bид

Пуснатите  вчера в Ловния парк птици са от вида „Колхидски фазан . Те са от разред „Кокошоподобни" и прекарват повече време на земята, отколкото летейки. Срещат се в цяла България по полетата и горите. Имат много врагове като лисицата, чакала, ястреба. Снасят зелени яйца напролет. Тогава се очаква да се излюпят малки фазанчета в парка.