Назад

По-чест градски транспорт срещу замърсяването на въздуха

Ивайло Дишков

По-чест градски транспорт и удължаване на работното му време. Това предложиха граждани по време дискусия за борбата с мръсния въздух в столичното кметство. Общинарите изслушаха предложенията във връзка с предстоящото разглеждане и гласуване на мерките за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух.

Участници в срещата предложиха още да се монтира видеонаблюдение в „Красна поляна" и „Западен парк", където често се горят автомобилни гуми и отпадъци за отопление. Те поискаха и изнасяне на пунктовете за изкупуване на вторични суровини извън кварталите, както и създаване на екипи за установяване на източниците на замърсяване с участието на граждани.

Освен това се представиха и идеи за откриване на директен телефон за приемане на сигнали за замърсяване от граждани, поставяне на нови защитени контейнери за отпадъци, по-често почистване на улиците и промяна на договорите на обитателите на Виетнамските общежития, с която да им бъде забранено да се отопляват със запалени отпадъци.

Предложенията ще бъдат обсъдени на днешното заседание на екокомисията към Столичния общински съвет.

Както „Монитор" писа, предстои градският парламент да гласува пакета от мерки за въздуха в столицата, сред които са безплатен градски транспорт и увеличаване на цената на синята зона за паркиране в дни със завишено замърсяване на въздуха.