Назад

Първите електробуси в София тръгват по линиите 9 и 309

13.12.2018 г., стр. 6

Пускат трамваите по Графа преди Коледа

Общината проверява как се съхраняват паветата

"Очаквам преди коледните празници да бъде пуснато движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев"". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на официалното представяне на първите електробуси.

Документите са предадени в ДИСК, очаквам приемателната комисия да бъде назначена и веднага след това да може да тръгне трамваят", обясни Фандъкова.

Градоначалникът коментира и сигнала до прокуратурата, подаден от общинските съветници от Реформаторския блок Иво Божков и Марта Георгиева, че в периода 2007 - 2017 г. са изчезнали 8000 тона павета. По думите й от години тече проверка как се съхраняват паветата, премахнати от софийските улици

„Изненадала съм, че този сигнал се подава дни преди да са готови резултатите от проверката, която възложих след сигнал от г-н Божков до мен още миналата година , каза Фандъкова и допълни, че няма информация за изчезнали стари павета.

Относно новите електробуси, които бяха официално представени вчера, Фандъкова заяви, че те са първите в страната изобщо, а модернизацията на градския транспорт си остава основен приоритет на общината. Автобусите ще се движат по линии 9 и 309. „Това е първата доставка на електробуси, след като в последните години тествахме няколко различни технологии по различни линии на града. Столичният автотранспорт проведе процедурите и беше избран доставчикът", каза Фандъкова. С едно зареждане автобусите имат пробег около 320 километра.

Изградени са 10 единични и 5 двойни зарядни станции в гаражите на градския транспорт. Возилата са нископодови, с рампи за облекчаване на движението на хора с двигателни проблеми, както и за детски колички. Те разполагат с климатична система и са оборудвани с USB гнезда за зареждане на мобилни устройства и с видеонаблюдение. Планира се в скоро време да бъде пуснат и безплатен Интернет.

„Настина автобусите позволяват всеки пътник да се чувства добре", заяви градоначалникът.