Назад

Първите електробуси тръгнаха в „Люлин" и „Слатина"

13.12.2018 г., стр. 6

ВАЛЕРИ РОЕВ

Първите 20 градски електробуса в България бяха пуснати вчера по линии 9 и 309, обслужващи столичните райони „Слатина" и „Люлин".

Те могат да изминават 320 км с едно зареждане на батерията, нископодови са. имат климатични системи и USB гнезда за зареждане на мобилни устройства, ще им бъде пуснат и wi-fi, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на електрическите рейсове. По думите й догодина 90% от автобусите в столичния градски транспорт ще са нови. Вече са купени 162 рейса на природен газ. като първите 21 от тях са пристигнали вчера на пристанището в Бургас. До месец ще бъдат доставени и още 15 автобуса на ток. поръчани от Столичния електротранспорт.

Пуснатите вчера електробуси са произведени от китайската компания „Ютонг". За 100 км пробег те харчат ток за около 16 лева. Вярвам, че правим първа стъпка за мащабно сътрудничество в областта на чистия градски транспорт, коментира посланикът на Китай у нас Хайджоу Джан при представянето на рейсовете. Според него след време може такива автобуси да се произвеждат и в България.