Назад

Отварят Витоша с промяна в Плана за управление

Йорданка Фандъкова бе домакин на среща на „Московска" 33

Три министерства и Столичната община създават работна група за решаване на казуса

В сегашния си вид планът е пълен със забрани

Междуведомствена работна група, която да работи за частично изменение на действащия План за управление на Природен парк „Витоша" – на този вариант се спряха представителите на няколко министерства и Столичната община след среща при кмета на София Йорданка Фандъкова.

На срещата присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Атанас Кацарчев, началник на кабинета на земеделския министър Румен Порожанов, вицепремиерът Валери Симеонов и директорът на Дирекцията на ПП „Витоша" Снежана Петрова.

Резултатите от разговора обобщи Красен Кралев, който отговори на въпросите на „Труд" на излизане от сградата на „Московска" 33.

„Ще инициираме създаването на работна група между ведомствата, които имат отношение към казуса. Ще търсим промени в Плана за управление на Природен парк „Витоша", за да може да се реконструират тези съоръжения (лифтове и влекове -б.а.), които не са в изправност ", обясни Красен Кралев. Той добави, че става дума за модернизация или ново изграждане в рамките на сега съществуващите трасета на въжените линии.

На въпрос на „Труд" за какво изменение става дума, министър Кралев обясни, че визира сега действащия План за управление. „По този път сме тръгнали, новият план не сме коментирали. Изменението на сегашния план може да разреши казуса със съоръженията и евентуалната им подмяна с по-адекватни. Така или иначе започваме работа и още до края на тази седмица ще се опитаме да сформираме работната група", каза министърът.

Както „Труд" пише от няколко години, възраждането на туризма на Витоша минава през приемането на новия План за управление, който още е на фаза изработване. В момента действащият план е рестриктивен и не позволява никакви инвестиции в скизона „Алеко", като прави невъзможна дори подмяната на амортизираните и опасни лифтове.

Отделно сегашният план противоречи и на текстове от Закона за горите и Закона за устройство на територията.

Министърът на Младежта и спорта Красен Кралев пред „Труд":

Заели сме се с казуса и ще намерим решение

За „Заека" съм назначил техническа експертиза

„Заели сме се с казуса и дано намерим правилното решение", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев след въпрос на „Труд" може ли да се даде някаква прогноза кога може да бъдат разрешени проблемите с развитието на туризма на Витоша.

Той припомни, че в планината неговото ведомство има ангажимент към влека „Заека". „Получих задача от Министерския съвет този влек да бъде възстановен. Конкретно сме поръчали техническа експертиза, за да добием яснота дали се налага да се местят стъпките, какви фундаменти трябва да се правят и тогава вече ще можем да сме по-конкретни", каза още Кралев.

Той припомни, че станцията на „Заека" е била ремонтирана преди няколко години, но това не е достатъчно. Според него може да се наложи да се сменят и фундаментите (стъпките - б.а.) на стълбовете на влека, но при сегашния План за управление на ПП „Витоша" това е невъзможно.

„Затова в момента съм възложил техническа експертиза, която ще покаже дали се налага смяна на фундаментите. Ако се налага, тогава при сега действащият План за управление няма да е възможна тази смяна", допълни министърът на спорта.