Назад

Опозицията в София спъна проекта за театър в Централна баня

07.11.2018 г., стр.5

БСП се сети да брани минералните басейни в сградата

Елена Несторова

Идеята в сградата на бившата Централна баня в София да се направят музикални и театрални зали се препъна в несъгласието на опозицията в Столичния общински съвет. БСП остро възрази на намерението, описано в доклад на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов, и настоя сградата да запази първоначалната си връзка с минералната вода. ГЕРБ пък изненадващо се съобрази с недоволството и оттегли решението за допълнителен анализ. Така съдбата на емблематичната сграда към момента остава неясна.

Преди няколко години в част от банята (5000 кв. м) местната власт помести музей за история на София, а сега на дневен ред е проект останалите 7000 кв. м, които в момента се рушат, да се превърнат в място за кинопрожекции, изложби и различни културни и обществени събития. На мястото на женския басейн трябва да се направи музикална зала, а на мястото на мъжкия да се изгради театър. Два вътрешни двора пък са предвидени да се превърнат в централна зала. В нея ще има минерален извор, който да напомня на първоначалното предназначение на този район.

Тази еволюция обаче не се хареса на опозицията. "Да имаш създадена инфраструктура за минерална баня и да направиш в басейните й "зали за събития" е театър на абсурда!", възмути се БСП на заседание на комисията по култура. Левите съветници напомниха, че преди малко повече от година СОС гласува програма за развитие на минералните извори, според която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен спа център. Затова съветниците са категорично против подобно преустройство на Централна минерална баня и отнемането на възможността на гражданите на столицата да се ползват от богатството на минералната вода. Според тях за преобразуването на банята в музей задължително трябва да бъдат попитани и столичани, макар че сградата не се ползва по предназначение от 1986 г.

Иво Божков от ДСБ също е на мнение, че сградата трябва да възстанови функцията си на баня. "Когато има желание, има и начин", коментира той пред "Сега", давайки пример с реставрирането на банята в Банкя в спа център.

В крайна сметка председателят на комисията по култура Малина Едрева предложи решението да отпадне от дневния ред на утрешното заседание на СОС, за да бъде изготвен подробен анализ, на базата на който да бъде взето решение какво ще се случи със знаковата сграда. Според зам.-кмета Чобанов обаче трябва да се действа бързо, тъй като фасадата е в много лошо състояние. Той парира искането на опозицията банята да запази предназначението си с данните, че дебитът на водата там е намалял драстично до 12 л/сек, като половината от него се използва за отопление на музея на София. Затова не било удачно да се мисли за спа център.

СМЕТКИ

За предложения от общината проект ще са необходими близо 10 млн. лв., като още средства ще са нужни за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за експонатите от фондовете на музея и други. Финансирането се очаква да бъде по линия на оперативна програма "Региони в растеж", на финансовия механизъм чрез Фонда на фондовете, на Столичната община и др.