Назад

Общината редактира договора за концесията

„Софийска вода" налива 365 млн. лв. до края на концесията

След 2025 г. дружеството предоставя на столицата и интелектуалната собственост

МАРИЯ НИНОВА

„Софийска вода" да направи инвестиции на стойност 356 млн. лв. до края на концесията. Това се предвижда в промени в договора между Столичната община и дружеството, които общинските съветници трябва да гласуват на 25 януари.

„С промяната на споразумението се задължава концесионерът да инвестира 200 млн. лв. в периода 2017-2021 г. и още 165 млн. лв. до края на концесията през 2025 г.", обясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Фирмата ще бъда задължена да изплати до 2021 г. и два големи заема на предишния оператор на ВиК услугата в столицата, на стойност 100 млн. лв.

Герджиков заяви, че до този момент са обслужвани само лихвите и не е плащан нито лев по главницата. Условието за изплащането на заемите е поставено от кмета на София Йорданка Фандъкова, защото ако концесионерът не е гарантирал връщането на парите, е имало опасност борчовете да останат в сметката на Столичната община

„Тези два заема ще бъдат рефинансирани от концесионера, за да се намали лихвеният процент от 5,2% на 1,35% и така ще бъдат спестени минимум 6 млн. лева", каза Герджиков. Ако това не бъде изпълнено от страна на „Софийска вода", от „Московска" 33 ще имат правото да прекратят едностранно договора за концесия.

Промените в контракта предвиждат и „Софийска вода" да отделя по 1,5 млн. лв. годишно за финансиране на ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община.

Шефът на СОС обясни още, че ще бъде изготвен и анекс към договора за процедурите и сроковете за предаване на активите при изтичане на концесията. По думите на Герджиков през 2000 г. при подписването на първоначалния договор със „Софийска вода" такава процедура не е била заложена.

В края на концесията на пък общината ще трябва да бъдат предоставени всички клиентски данни и цялата интелектуална собственост. От общината са категорични, че промените по никакъв начин няма да повлияят на цената на водата. От 1 януари цената водата в София е по-скъпа с нови 9,39%, след увеличението с 18% през март миналата година. Така кубик вода вече струва 2,363 лв. с ДДС при 2,16 лв. сега.

Поскъпването е одобрено от КЕВР в бизнес плана на концесионера, предвиждащ ръст на цената и в следващите години.