Назад

Мобилни пунктове събират стари гуми

Акцията по събиране на стари гуми от домакинствата в София продължава днес и утре в районите „Люлин" и „Връбница". Това е третата инициатива на Столичния инспекторат, която е насочена към намаляване на изхвърлянето на стари гуми до кофите за смет и изгарянето им за отопление.

В рамките на предходните две акции, проведени в районите „Младост" и „Овча купел", бяха събрани близо 3000 гуми, отчете кметът на София Йорданка Фандъкова.

На адресите, на които има разкрити временни стационарни пунктове, старите си гуми могат да предават всички желаещи, независимо от района по местоживеене. Пълна информация за всички мобилни пунктове е публикувана на сайта на Столична община. „Целта ни е гумите да не достигат до недобросъвестни граждани, които да ги използват за горене. Организираме и акция по събиране на текстил, която също има за цел да предотврати вторичното му събиране от контейнерите и горенето му", обясни Фандъкова.

Тя отчете още че при проверки на РИОСВ и Общинска полиция на пунктовете за събиране на вторични суровини и автосервизи вече са съставени 8 акта за нарушения, като глобите, които се налагат от РИОСВ, са до 4 хил. лв.