Назад

Литературен фест козирува на немскоезичните автори

05.12.2018 г., стр.16

Бързи срещи и тайно поетическо четене са сред новостите в програмата

Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн са почетни гости на форума в София

Над 80 са участниците в тазгодишното издание на най-голямото литературно събитие в столицата - шестият Софийски международен литературен фестивал, който ще се проведе от 11 до 16 декември в НДК.

Чуждестранната програма на фестивала ще е посветена изцяло на съвременната немскоезична литература, която се създава не само в Германия, но и в Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. В събитието ще се включат някои от най-известните писатели, поети и драматурзи от тези страни: германците Кристоф Хайн, Марион Попгман и Шерко Фатах -син на иракчанин и немкиня; австрийците Роберт Менасе и Фердинанд Шмац; швейцарците Лукас Берфус, нашумял у нас с пиесата си „Сексуалните неврози на нашите родители“, и Йонас Люшер; Сабине Бохмюл от Лихтенщайн.

Специално за форума ще пристигне и българинът Илия Троянов, който в последните десетилетия живее и работи в Германия и Австрия. Неговата книга „Власт и съпротива“ бе номинирана за най-добър немскоезичен роман през 2015 г., а неотдавна послужи за основа на международен театрален проект, показан и у нас.

Програмата на фестивала обединява около 40 събития, които осмислят съвременни литературни процеси и събират на едно място български и немскоезични автори. Тя обичайно е изградена от няколко основни елемента: срещи с писатели, дискусии и детски модул. Тази година ще се разшири с още 3 нови формата: „Бързи литературни срещи“, „Софийски международен литературен фестивал представя“ и „Тайно поетическо четене“.

Алек Попов, Елена Алексиева, Виргиния Захариева, Иван Ланджев и Соня Тодорова ще бъдат първите автори, които ще участват в бързите литературни срещи. Тези лични срещи между читател и писател ще заимстват случайния принцип на Speed Dating-формата при запознанствата. Първите 50 записани ще имат възможност да разговарят с един от писателите в рамките на 5 минути. Авторите ще са си подготвили теми за разговор, а феновете ще сядат при тях на случаен принцип.

В рамките на втория нов формат ще бъдат представяни разпознаваеми, устойчиви, непознати или напълно нови интересни начинания. За тайното поетическо четене засега може да се каже твърде малко, както се подразбира и от заглавието. Не са обявени предварително нито имената на поетите, нито мястото на събитието. Броят на присъстващите ще бъде ограничен, а предварителното записване ще е задължително.

Водещата линия на основната програма (срещите с писатели и дискусионните панели) на Софийския международен литературен фестивал ще премине през теми и тенденции в немскоезичната и българската литература, които имат пресечни точки, но е важно да бъдат анализирани в различните контексти. Намерението на подобна идейна рамка е да създаде пространство за среща и диалог на литературите и културите на различните държави.

Днешните неврози; социалната травма; Европа като сюжет; историческото наследство: памет и истина; поезията, представена пред скоби; проза и справедливост са само част от темите за разговор с българските и гостуващите автори. Сред участниците от страна на домакините ще бъдат Алек Попов, Георги Господинов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Палми Ранчев, Петър Чухов, Христо Карастоянов и др.

Шестте дни на 6-ия Литературен фестивал ще съвпаднат с 46-ия Софийски международен панаир на книгата. Неговото мото е подчинено на същата доминанта: „Четири страни - един език“. И двата форума се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.