Назад

Комисията по екология на София най-сетне се захваща с мръсния въздух

Елена Несторова

Днес комисията по околна среда към Столичния общински съвет най-сетне ще се събере да обсъжда мерките срещу мръсния въздух. Предложенията на общината, които се обещават от една година насам, предвиждат обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества основно в центъра чрез ограничаване на движението на МПС, "зелен" билет за градски транспорт на цена 1 лев, двойно по-скъпа синя зона и пр.

Механизмът с мерките трябва да се гласува от СОС на 25 януари, а кога и как софиянци ще го видят в действие не се знае. Към него има критики, че ще помогне само в центъра, а в другите квартали дори може да утежни още повече положението, освен това ще се прилага след твърде сложно и дълго чакане.

Към момента Столичната община отчита единствено резултати от събирането на стари гуми, за да не се горят за отопление. Вчера например оттам съобщиха, че само за два дни в последната акция на Столичния инспекторат са събрани 800 стари гуми от домакинствата в районите "Люлин" и "Връбница". С тях общият брой на събраните гуми през трите проведени за последния месец акции е 3400. Гуми бяха събирани още в районите "Младост" и "Овча купел". От общината обещават да продължат инициативата и в други райони.

Все още няма данни как действа другата мярка, предприета съвместно с КАТ - от 5 януари в София се прави замерване на отделяните от колите газове със седем газоанализатора. Даден беше едномесечен период, в който желаещите могат да проверят за вредни емисии автомобилите си, като при установяване на високи стойности на замърсителите да не бъдат санкционирани.

СКЕПТИК НА ДЕНЯ

Според началника на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" в Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Валери Серафимов замърсяването с фини прахови частици не е толкова опасно за здравето на хората. "В реално време предоставяме информация на населението, когато се превишават нивата на серния диоксид и на азотния диоксид и озон. И това е по-важното, отколкото от други неща, които иска населението. Имаме ли три часа последователни замърсяване с тези замърсители, тогава има опасност за здравето на хората - на деца, възрастни и хора с белодробни заболявания", твърди Серафимов. По отношение на фините прахови частици той твърди, че "не е фатално, че един ден или два, или пет, или десет или 34 дена сте имали превишаване на нормата. Трябва да имате над 35 дни според критериите на СЗО".