Назад

Коли на ток ще возят европейските делегати

Полицаи ги посрещат с протест на Орлов мост на 11-и

Електрически автомобили ще превозват делегатите на българското председателство на Съвета на ЕС от летището до НДК и хотелите, в които са настанени.

Колите, които са с нулеви С02 емисии, ще чакат делегатите на паркинга на терминал 2 на летището от днес. Следващите 6 месеца те ще осигуряват ежедневни трансфери на гостите, съобщиха от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС.

През декември министърът за българското председателство Лиляна Павлова и генералният мениджър на „Рено Нисан България" Рено Пирел подписаха договор за партньорство. Така „Рено" предостави 15 електрически автомобила и шофьори за тях на българското председателство. Те са осигурени в партньорство със Сосиете Женерал Експресбанк и „Шнайдер Електрик".

Специален информационен пул на летището ще насочва пристигащите делегати от категория В и С - експерти в работните групи и участници в сесиите от парламентарното измерение, към трансферните автомобили, които са специално брандирани.

Заради трансферите на летището са инсталирани и три нови зарядни станции Schneider Electric. След председателството те ще могат да бъдат използвани от всички, които искат да заредят електромобилите си, докато чакат на летището.

В деня на пристигането на важните гости за официалното откриване на председателството на 11-и синидкатите в МВР насрочиха протест на Орлов мост. Те ще повторят акцията си и на 25 януари. Искат 15% увеличение на заплатите. Противниците на втората кабинка на Банско също ще протестират навръх церемонията в Народния театър в четвъртък.