Назад

Кой обича София?

21.12.2018-03.01.2019 г., стр. 22-23

Столицата се радва на вълни от чужди туристи, които през тази година са й донесли стотици милиони приходи

София вече се нареди на трето място след Букурещ и Лисабон в класацията на Mastercard Destination Cities Index за „най-бързо растящите дестинации в Европа” за 2017 г.

Десислава Лещарска / desislava.leshtarska@capital.bg

Срещнах Мария през лятото. Стоеше сама на ул. "Гладстон" с карта в ръка и изглеждаше объркана. Оказа се, че е от Гърция и беше дошла в София за два дни просто така, без план" заради евтините самолетни билети.

Предложих й да се присъедини към нашата компания за вечеря и за питие. Минахме по "Графа", който вече беше отцепен за ремонт, но това не й направи впечатление. Мария се възхищаваше на красивите стари сгради, на спокойствието, дори на въздуха, който ставал за дишане - за разлика от този в Атина.

Мария е една от онези над 1 млн. чуждестранни туристи, посетили София през изминалата година, които я виждат, чуват (и дишат) по съвсем друг начин. Според проучване на катедра "География на туризма" към Софийския университет, посетителите на града му дават средна оценка 4.1 от максимални 5. 82% от анкетираните са заявили, че са доволни от престоя си, а една трета за изразили пълно задоволство.

Най-високо са оценени възможностите за забавления, историческите забележителности и културният живот в столицата, а най-ниско - нещата, които София няма: от възможностите за велосипедно придвижване и паркиране (делът на велосипедистите е нищожен - 0.5%) до съоръжения за специални нужди на хората с увреждания.

Високата обща удовлетвореност се потвърждава и от много високия дял на повторните посетители - за 68% от всички анкетирани това не е първо посещение в София (виж данните).

Според НСИ приходите от туризъм в столицата за 2017 г. са 120 млн. лв., но това не включва нищо освен нощувките, при това в регистрирани хотели. Според Mastercard например за 2016 г. комбинираните приходи на София от туризъм са били над 400 млн. долара. Ако се вземе предвид, че ръстът на регистрирани посетители през 2017 г. е 15%, а на печалбата само от нощувки - 21%, а през 2018 пътниците през софийското летище растат със средно 7%, то комбинираните приходи на столицата от тази вълна на интерес би трябвало да надхвърлят лесно половин милиард долара (което е към 400 млн. евро по днешни цени).

През последните няколко години притокът на чужденци към столицата постоянно расте благодарение на нискотарифните компании и (вярвате или не) София има предпоставките да се превърне в известна дестинация: достъпни цени на полетите и престоя, нощен живот, история и кратки разстояния до други интересни градове.

София вече се нареди на трето място след Букурещ и Лисабон в класацията на Mastercard Destination Cities Index зa "най-бързо растящите дecтинации в Европа" 3а 2017 г. Според Business Insider градът е един от 50-те, които човек трябва да посети сам, a Huffington Post го нарежда сред 17-те, които трябва да се видят, преди да станат популярни.

Изправена пред този неочакван интерес, София откри, че има доста проблеми. Един от тях например е капацитетът на летището, който е достигнат почти на максимум. Друг е липсата на световни хотелски вериги заради сравнително ниската средногодишна заетост (45%) дори и през уикендите. В тази посока има раздвижване - Marriott и Hyatt обявиха, че влизат на българския пазар, а хотелите им са в процес на изграждане. Трети проблем е изключително краткият престой на чужденците: от около ден и половина, максимум два. Но пък добрите любовни истории понякога траят кратко.

Расан, САЩ

Какво ви прави най-силно впечатление в София?

Архитектурата, няма много такива сгради с такава история в Щатите.

По какво се различава от града, в който живеете?

Живея във Вашингтон, който е малък, но много напрегнат град. Тук всички изглеждат спокойни, отпуснати. Хората са учтиви. Не съм видял всичко, но имам чувството, че цялото това бързане го няма тук, хората могат да спрат и да те изслушат.

Колко дни планирате да останете?

Бях три дни в Банско, в София ще остана само ден.

Мая и Саха, Израел

Какво ви прави най-силно впечатление в София?

Студът. Наистина е впечатляващо, не очаквахме толкова много сняг. Пристигнахме едва вчера, но ни се струва много красиво.

По какво се различава от града, в който живеете?

Много по-оживено е от нашия град, който се намира до Тел Авив. Тук има много повече хора, архитектурата е различна, европейско е.

Колко дни планирате да останете?

Пет дни.