Назад

Камери следят движението на трамваите по „Графа”

Ремонтните дейности по емблематичната улица продължават

Ватманите с инструкция да карат с ниска скорост по трасето

Мария Нинова

Бус, оборудван с техника за видеонаблюдение, проследи движението на трамваите по столичната ул. „Граф Игнатиев", които бяха пуснати вчера след 7-месечно прекъсване. Микробусът бе паркиран на завоя на „Графа" с улица „Алабин" с цел да се проследи дали трамваите по линии 8,10 и 12 вървят нормално по новото трасе.

От Столичната община обясниха, че въпреки пускането на трамваите ремонтът на улицата продължава, но ще бъдат премахнати загражденията, за да улеснят бизнеса по време на празниците.

Вече са монтирани новите информационни табла на спирките, които показват движението на трамваите. Продължава и лепенето на новите 500 ограничители, които ще разделят пешеходната зона от трамвая.

До поставянето на всички призми ще има временна сигнализация от т.нар. бализи. Водачите на трамваите пък са инструктирани да се движат по „Граф Игнатиев" с повишено внимание и ниска скорост. Центърът за градска мобилност започна кампания, с която да информира гражданите, че трамваите отново се движат по „Графа". „Работата по обновяването на трамвайното трасе беше приоритет в ремонтните дейности. Бяха поставени нови 298 т релси, с което се обновиха над 1200 метра от трасето. Предстои да се завършат площадните пространства, все още се работи и по тротоарните настилки", заявиха от ЦГМ.

Горещият телефон за нередности при ремонта продължава да работи обявиха още общината. До приключването на ремонта през март главният архитект трябва да изготви схема къде и как ще бъдат раз-полагани летните градини на заведенията.

„Трябва в много ранна фаза да се вземе решение къде ще бъдат поставяни, за да не се случи същото като на „Витошка" - изникване на големи аквариуми пред търговските обекти", каза Здравков преди дни. По думите му след ремонта „Граф Игнатиев" ще заживее нов живот и изрази надежда, че столичани ще оценят направеното и новите придобивки.